Nabavite najbolji električni bicikl!

Kod kuće je najgore

“Kod kuće je najgore” je zbirka kraćih priča koje su ispričane u zabavnom tonu. Humoristične situacije svake od priča imaju istu poveznicu, a to je da se radi o događajima iz svakodnevnog života, pa se svatko može prepoznati u simpatičnim pričicama.

Kishon živi sa ženom i troje djece u Tel Avivu, a svojoj obitelji želi uvijek osigurati normalan život, iako mu to ne uspijeva uvijek iz prvog pokušaja. Teme kratkih priča se najviše nadovezuju na probleme s djecom te bližom i daljnjom rodbinom. Uključuje i svakodnevni život u gradu gdje običan čovjek želi ostati pošten u moru pokvarenih ljudi.

Glavni lik Kishon želi zabaviti svakog čitatelja pričama o normalnoj obitelji od pet članova koja se svakodnevno susreće sa zanimljivim situacijama, a koje nisu strane nikome.

Svaka priča počinje na isti način. Prvo slijedi detaljan opis nekog problema. Nakon toga problem biva objašnjen još detaljnije uvođenjem likova važnih za rješenje nastale situacije. Kraj je obilježen negativnom promjenom situacije za glavnog junaka, ali ipak to nije uobičajena katastrofa nego više šaljiva zgoda.

Kishonove priče su poznate po jednostavnom rječniku i učestaloj upotrebi hiperbola. Humor se oslanja na suprotnostima sve dok problem na kraju ne postane dio prošlosti. Obično sve završava onako kako glavni lik nije očekivao ni planirao. Unatoč tome sve katastrofe koje pritom slijede su komične i zabavne.

Vrsta djela: zbirka humoreski

Mjesto radnje: obiteljska kuća u Tel Avivu

Kratak sadržaj

Ephraim Kishon je pripovijedač koji priča u prvom licu. Sa suprugom i troje djece Renana, Rafi i Amir živi u Izraelu u gradu Tel Avivu. Obitelj uzdržava zahvaljujući zaradi koju ostvaruje kao pisac. Dok se on bavi pisanjem kod kuće, najbolja supruga na svijetu se brine za odgoj djece.

U zanimljivim i zabavnim humoreskama opisani su događaji iz života s kojim se susreću skoro sve obitelji. Bilo da se radi o putovanjima, zamršenim odnosima s rodbinom, odgoju djece, ljetovanju u hotelima, uspomenama s jednodnevnih izleta.

Sve su teme obrađene na komičan način zbog čega će čitatelju biti zabavno čitajući kako su se Kishon i njegova obitelj snašli u različitim situacijama. U priči “Sretna Nova godina” Kishon i njegova žena namjeravaju otići na doček kod prijatelja.

Već je pola deset i trebali bi skoro krenuti, ali onda se javlja supruga koja govori kako još uvijek ne zna što će obući, što je zapravo smiješno jer ima toliko odjeće da se vrata ormara ne mogu zatvoriti. Uslijedilo je isprobavanje raznih kombinacija, a Kishon koristi vrijeme koje ima kako bi se obrijao i uredio.

Supruga još uvijek isprobava odjeću, ali nikako da se odluči. Kishon se zabavlja čitajući novine dok čeka ženu. Pogledao je na sat i vidio kako je pola dvanaest. Pokušao je jedan trik i zalupio vratima kao da ide, ali ni to nije upalilo. Uspio je u međuvremenu napisati scenarij i odspavati.

U dva sata ujutro supruga je izjavila kako je spremna, ali nisu mogli krenuti prije tri jer je Kishonu opet narasla brada. Sada su njega morali čekati, a supruga je bila nestrpljiva i cijelo vrijeme prigovarala kako ga uvijek treba čekati.

Kaže se da je najteži posao na svijetu biti roditelj. Primjer je priča pod nazivom “Duda Cuci”. Mala Renata želi samo staru izlizanu dudu i svaki put kada ju izgubi, roditelji s njom proživljavaju urnebes dok ju ne pronađu. Liječnik je izjavio kako je ovakvo ponašanje normalno, a uzrok može biti nedovoljna količina ljubavi od strane roditelja.

Još jedna obrađena tema kojom se pisac pozabavio su dogodovštine iz kućanstva. U priči “I stroj je samo čovjek”, Kishon i njegova žena imaju problema sa strojem za pranje rublja kojem su dali ima Jonathan. Volio je često skakati po kući, a kada je susreo novi stroj proizveden u Italiji, zaljubio se i na kraju jednostavno nestao.

Priča “Raja iz turističkog raja” govori o načinu kako se Izraelci odnose prema domaćim turistima i kako prednost daju strancima, da ne bi dobili lošu sliku o gostoprimstvu Izraela. Kishon i njegova žena su krenuli na obalu Tiberijskog jezera kako bi se malo odmorili.

Zbog stranih turista dobili su smještaj umjesto u hotelu A kategorije, u sobi lošije kvalitete i na kraju završili na splavi. Sreća da stranci nisu ništa primijetili, a troje ih se po noći čak i utopilo.

Likovi: Kishon, Rafi, Amir, Renana, najbolja supruga na svijetu

Analiza likova

Kishon je glavni lik i pripovijedač. Zarađuje kao pisac i obitelj prehranjuje zaradom koju ostvari od objavljenih knjiga. Zajedno s “najboljom suprugom na svijetu” pazi na odgoj djece i da obitelji ne nedostaje ništa. Povremeno dolazi do svađe između dvoje supružnika, ali kako je Kishon popustljiv čovjek, na kraju obično bude kako kaže žena.

Iako je Kishon poznat pisac, to se u djelu ne može osjetiti jer je još uvijek skromna i jednostavna osoba, čiji je svakodnevni život ispunjen događajima u kojima se može prepoznati bilo koji čovjek. Razlika je jedino u tome što Kishon za razliku od ostalih spomenute događaje koristi kako bi pronašao neiscrpan izvor humora.

Kishon je opisan kao naivna osoba koja će uvijek rado poslušati savjet nekog drugog, iako savjeti možda neće biti od pomoći. Zna se šaliti na vlastiti račun, a ako se šali na račun nekog drugog to nikada ne djeluje uvredljivo.

Rafi, Renana i Amir djeca su kao u svakoj drugoj obitelji, čije dogodovštine pisac opisuje kao humoristične zgode koje ponekad znaju biti urnebesne. Najbolji primjer je mali Amir koji je jednog dana poželio skupljati sličice za jedan album, ali onda se to skupljanje pretvorilo u jednu vrstu groznice koja je obuhvatila cijeli grad.

Najbolja supruga na svijetu je dobra majka koja svaki put kada se pojavi problem, od supruga traži pomoć i redovno ga krivi ako ga ne uspije riješiti. Često pretjeruje pa tako radi paniku gdje nema potrebe za tim.

Biografija: Ephraim Kishon

Ephraim Kishon je izraelski scenarist, humorist i dramatičar. Rodio se 23. kolovoza 1924. godine u Budimpešti gdje je završio osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Godine 1941. želio je upisati fakultet, ali kako su Mađarskom vladali nacisti Kishon kao Židov nije pravo na studiranje, pa je naučio zanat zlatara.

Pred kraj Drugog svjetskog rata 1944. godine odveden je u logor u Slovačkoj, a prije nego što je trebao biti odveden iz radnog logora u onaj za istrebljenje, uspio je pobjeći u Budimpeštu. Tamo se skrivao sve do rat nije završio.

Nakon njemačke okupacije uslijedila je sovjetska i Kishon se opet nalazio u opasnosti. Bio je na putu za logor u Sovjetskom savezu, ali uspio je pobjeći i vratiti se svojoj kući.

Uspio je završiti studij kiparstva nakon čega je dobio posao u uredništvu mađarskog lista “Ludas Matyi”. Tada je počeo pisati komedije za kazalište i radio, a krenuo je i s objavljivanjem humoreski.

Godine 1949. je odlučio pobjeći iz tadašnje komunističke Mađarske i preko Italije je došao u Izrael. Službenik imigracijslog ureda promijenio mu je ime od Ferenca Hoffmana u Ephraim Kishon. Nastavio je s objavljivanjem djela pod novim imenom.

Osim što je bio uspješan u književnosti Ephraim Kishon je snimio i pet uspješnih filmova. Od njegovih djela ne treba zaboraviti na: Nema nafte, Nije fer, Davide, Kod kuće je najgore, Lisac u kokošinjcu, Još malo pa istina, Šalu na stranu, Pomozi sirotu na svoju sramotu. Umro je 29. siječnja u Švicarskoj 2005. godine.

Autor: S.Š.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>