Nabavite najbolji električni bicikl!

Maturalac

Roman Maturalac je prikaz putovanja na maturalac učenika 8.a razreda. Autorica, Branka Primorac uspjela je vjerno dočarati razne dogodovštine, podbadanja i dječju radoznalost koji su prisutni tijekom čitavog putovanja.

Krenuli su iz Zagreba za Dubrovnik i odmah na samom početku putovanja učenike zabavlja intriga ljubavnog pisma nepoznatog autora. Mario je pripovjedač romana, ali radnja se ne fokusira isključivo na njega. Tu je još nekoliko učenika koji se ističu u razredu. Ana je ljepotica koja plijeni pažnju, zatim je tu Smuki koji uvijek smišlja neke nove nepodopštine.

Roman je podijeljen na dvanaest poglavlja u kojima se opisuju dani u Dubrovniku koji su ispunjeni mnogobrojnim događanjima. Ekipa se tako zabavlja sa zašaranim zidovima hotelske sobe, poplavama, Raskinom ljubavnom aferom, tulumarenjem i ljubavnim spletkama.

Vrsta djela: roman

Vrijeme radnje: lipanj

Mjesto radnje: Dubrovnik, Zagreb

Kratak sadržaj

Hrvoje i Mario pripremaju se za važan izlet, maturalac. Hrvoje, nesiguran i nervozan oko polaska, cijelo vrijeme zove Maria kako bi ga pitao što sve misli da bi trebao ponijeti na put. Mario s druge strane ne zna kako bi se riješio mame koja ga čitavo vrijeme gnjavi oko izbora majica, hoće li debelu ili tanku, s dugim ili kratkim rukavima.

Hrvoje zadirkuje prijatelja i govori kako je problem djevojčica Ana koja mu se sviđa, no Marijev problem je bio što se nikako nije mogao riješiti boli koju je osjećao u trbuhu prije svakog važnog događaja, tako i sad prije maturalca.

Na putovanje ih je vodila razrednica, profesorica zemljopisa. Raska je bila stroga i gotovo se nikada nije smijala. Svatko je morao donijeti potvrdu roditelja da smiju na putovanje, a Mirta je bila zadužena za skupljanje istih prije nego što se uđe u autobus.

Rasku su svi učenici potajno zvali Perla jer je to bila njena najdraža poštapalica. Perla ih je složila po parovima što je izazvalo pravu pomutnju u autobusu, ali sve se odmah smirilo čim je Raska povisila glas. Profesor tjelesnog, Stativa ih je prebrojio i kad je vidio da je svih trideset i troje učenika na mjestu, mogli su krenuti na put.

Perla se ponovno javila, zanimalo ju je tko je ubacio ljubavno pismo  među hrpu roditeljskih potvrda. Čitav razred se odmah stišao, zanimalo ih je tko je napisao pismo i za koga je namijenjeno. Razrednica krene čitati pismo pred svima, ali pred kraj ju je nešto šokiralo zbog čega je zašutjela. Nije im htjela reći od koga je, a to je samo još više probudilo interes kod njenih učenika.

Cijelim putem do Dubrovnika pjevali su i zabavljali se u stražnjem dijelu autobusa. Kad su stigli u hotel dočekao ih je šok, naime nije bilo dovoljno kreveta. Razrednica se odmah naljutila na recepcionare i zahtijevala je da ih smjeste sve skupa jer je htjela imati učenike na oku.

Kako bi spasila situaciju, Željka nazove svog tatu koji je poznavao direktora jednog zagrebačkog hotela kako bi im pomogao. Recepcioneri su se ispričali i smjestili ih sobe. Razrednica je napokon bila zadovoljna, ali sad su imali novi problem. Raskina soba bila je baš u sredini hodnika između sobe u kojoj su bile Mirta i Ana te Dado i Smuki s druge strane.

U deset navečer rezerviran je odlazak u disko, a prije toga su trebali ići u razgledavanje grada. Mario je već nekoliko puta posjetio Dubrovnik i poznavao je grad relativno dobro pa im je predložio odlazak  na plažu. Zabavljali su se sve dok ih nije pronašao Stativa i potjerao ih u sobe za kaznu jer su propustili dogovoreno razgledavanje.

Kazna je bila gotova sljedeći dan. Oni koji su to htjeli mogli su otići na kupanje prije ručka ili su mogli s Raskom u obilazak Zidina. Ekipa s plaže odlučila se pridružiti Raski na zidinama. Nakon toga imali su slobodna dva sata pa su odlučili špijunirati Zvonka i Veroniku jer ih je zanimalo tko je napisao ono ljubavno pismo.

Nažalost, plan im se raspao nakon što su shvatili da su ostali otišli brodom na Lokrum. Ana je bila strašno ljubomorna jer je profesor Zvonko nije doživljavao. Nisu imali ništa drugo u planu pa su se vratili u hotel na večeru. Nakon šo su se spremili, Hrvoje i Mario odu do sobe u kojoj su bili Smuki i Dado.

Kad su izašli iz sobe dočekalo ih je pravo iznenađenje. Ugledali su Anu, djevojčicu koja inače uvijek nosi tenisice i sportsku odjeću, a sada je bila u minici i našminkana. Njihovo divljenje prekinula je Raska kad ih je pozvala da se spuste jer je vrijeme za odlazak u disko.

Na parkiralištu, ispred ulaza u disko ugledali su muškarca u Mercedesu koji je udario fiću dok se pokušavao parkirati. Kad je shvatio da vlasnik Mercedesa neće reagirati na štetu koju je napravio, Smuki mu prigovori, ali dobio je samo odgovor neka gleda svoja posla.

U disku je isprva bilo dosadno, ali kad su se pojavili prvi plesači na podiju, Perla, Zvonko, Ana i Davor, pridružili su im se i ostali što je odmah popravilo atmosferu. Smuki je pokušao zavesti neke Amerikanke, ali uključi se vlasnik Mercedesa i otme mu cure.

Dečki su odlučili da je vrijeme za osvetu pa su čekali kraj fiće kako bi vlasniku automobila dali broj registracije Mercedesa. To je završilo svađom dvaju vlasnika auta, a na kraju je morala intervenirati i policija.

U sobe su se vratili u pet ujutro. Raska im je naredila da se prvo okupaju, a onda na spavanje. Smukiju i ekipi se nije dalo trošiti vrijeme na kupanje pa su se odlučili izvući s laži da nemaju fen. Raska ih pozove u svoju sobu kako bi im dala svoj, a dok su čekali ugledaju ono famozno ljubavno pismo.

Ponijeli su ga sa sobom kako bi ga pročitali, ali i dalje nisu mogli shvatiti tko ga je napisao jer je potpis bio jako loše napisan i nečitljiv. Ujutro ih je probudilo kucanje na vratima, bila je to sobarica koja je htjela počistiti sobu, ali tu je vladao takav nered i kaos da je nisu mogli pustiti unutra. Izašli su kroz balkon.

Na putu do restorana prošli su kraj Raskine sobe, na stolici su ugledali Zvonkovu robu. Dečki su stigli baš pred zatvaranje restorana tako da je na meniju bila samo musaka. Zvonko odluči počastiti dečke i Perlu pravim ručkom pa ih odvede u restoran.

Mario, Smuki, Dado i Hrvoje ugodno su se iznenadili jer  su se Perla i Stativa pokazali kao ugodni i zabavni ljudi. Nakon toga otišli su svi skupa u kino. Smuki je čitavo vrijeme komentirao film i zadirkivao Davora i Mirtu pa su na kraju odustali od gledanja filma. Smuki se ispričao Mirti i Raski s buketom predivnog cvijeća.

Nakon večere, dečke je dočekala ceduljica zataknuta na vratima na kojoj je pisalo da ne ostavljaju ključ u sobi i ne šaraju po zidovima. Bili su sigurni da to nije sobarica. Sve su ispričali curama nakon čega im je Mirta savjetovala da sprej za kosu probaju skinuti sa zidova pomoću šampona. Uspjeli su počistiti sav nered trenutak prije nego što je čistačica banula u sobu.

Povodom posljednjeg dana imali su organiziran ples. Smuki se pojavio s još jednom prijetećom ceduljicom. Ovaj put se uplela i Raska koja je vrlo brzo prepoznala rukopis. Smuki je odmah priznao krivnju, mislio je kako će maturalac tako biti zabavniji, a ostali su se složili da je bio u pravu. Na kraju su čak uspjeli potvrditi da je Stativa autor ljubavnog pisma. Nakon plesa otišli su spremiti kofere jer ujutro kreću na put.

Likovi: Mario, Smuki, Ana, Davor, Hrvoje, Dado, Stativa, Raska

Biografija: Branka Primorac

Branka Primorac je hrvatska spisateljica rođena 1946. godine u Zagrebu gdje je odrasla i školovala se. Uz to što je spisateljica, Branka Primorac je novinarka i urednica Večernjeg lista.

Napisala je nekoliko dječjih romana. Prvi roman izlazi 1993., pod nazivom Mama, pazi pas! Nakon toga piše svoj drugi roman, Maturalac za koji je dobila nagradu Mato Lovrak za najbolji roman za mladež, 1994. godine.

Nakon trogodišnje pauze izlazi roman Sve zbog Ane, nastavak romana Maturalac. Posljednji roman koji je napisala je Ljubavni slučaj mačka Joje.

Autor: A.M.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>