Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Metamorfoze

“Metamorfoze” je mitološki spjev u kojem je obrađeno 246 mitoloških priča i 15 knjiga te u 11 995 heksametara. Glavna tema spjeva su preobrazbe, i to preobrazbe ljudi i bogova u biljke, životinje ili nešto drugo.

Djelo počinje pretvaranjem kaosa u kozmos. Nioba je Tantalova kći i ima 7 kćeri i sinova. Kada joj Artemida i Apolon svu ubiju djecu, ona se pretvori u kamen.

Narcis se zaljubljuje u samog sebe, a kasnije, nakon njegove smrti, na tom mjestu raste cvijet narcis. Kralj Midas je poželio da se sve što dotakne pretvori u zlato. Dafne je bila pretvorena u stablo lovora.

Prvo pjevanje nam daje opis postanka svijeta te pretvorbe u četiri doba – zlatno, srebrno, mjedeno i željezno. Ta četiri doba u biti prikazuju čovjekovu bit, kako on može iz stanja nevinosti dospjeti do potpunog propadanja i pokvarenosti.

Djelo nije zamišljeno kao popis priča već kao ep koji je napisan kao jedna cjelina i ima svoj redoslijed mitoloških priča i događaja.

Središnji dio mita se ne može sa sigurnošću svrstati u neko vremensko razdoblje jer u većini priča nema naznaka o tome u kojem je vremenu nastalo. Ovidije povezuju priče na temelju likova ili radnje te tako uspijeva povezati priče u jednu cjelinu. On svoje likove doživljava kao rimske suvremenike.

Mjesto radnje: Babilon, zid koji je dijelio njihova dvorišta

Kratak sadržaj

Djelo “Metamorfoze” sastoji se od brojnih priča, a neke od njih su: priča o Jazonu i Medeji, priča od Dedalu i Ikaru, o Orfeju i Euridici, o Kentaurima i Lapitima i mnoge druge.

Piram i Tizba

Tema djela je tragična ljubav između Pirama i Tizbe. Najljepši momak i djevojka, Piram i Tizba zavoljeli su se unatoč svađi njihovih obitelji.

Svakodnevno su sjedili pokraj zida koji je bio između njihovih dvorišta i vrijeme su provodili razogvarajući. Jednoga dana dogovorili su se da će usred noći prevariti stražare kako bi pobjegli.

Odlučili su se sastati kod Ninova groba. Tizba je stigla prva. Bila je pokrivena velom i sjedila je ispod duda. U taj čas pojavi se lavica. Tizba se prepadne i pobjegne. No, padne joj veo u koji se lavica obrisala nakon što se napila vode iz obližnjeg izvora te je veo tako zamrljala krvlju.

Nakon toga stigao je Piram i tad je ugledao Tizbin veo. Pošto je vidio da je veo bio krvav, mačem si je sam oduzeo život. Dud je tako postao natopljen krvlju i njegov plod je postao crvenim.

Tizba se vratila i našla je Pirama mrtvog pa si je oduzela život njegovim mačem. Iako nisu mogli živjeti zajedno, zauvijek su bili tako sahranjeni po odluci očeva.

Glavni likovi: Piram i Tizba

Biografija: Publije Ovidije Nazon

Publije Ovidije Nazon (43. g. pr. Kr., Sulmona – 17 g., Constanta) najbolji je rimski pjesnik koji je rođen uglednoj obitelji. Najveći dio svog života proveo je u Rimu. Tamo je ostao sve do 2. g. kada je bio prognan u Tome na Crnom moru gdje je i umro.

Putovao je Atenom, Malom Azijom i Sicilijom, a uspust je radio na javnim radnim mjestima. Sve je to napustio kako bi se posvetio pjesništvu koje njegov otac nije odobravao.

Na početku njegovog pjesničkog stvaralaštva teme i kojima je pisao bile su ljubav, a obradio je i razne legende.

Iz tog razdoblja potječu tri knjige “Ljubavne pjesme”, ep ”Ljubavno umijeće” i zbirka ljubavnih pjesama mitoloških junakinja ”Heroide”. Nije sačuvana “Medeja” o kojoj se govorilo s mnogo hvale.

Kasnije, za vrijeme progonstva, njegovo pjesništvo poprimilo je misaoni i lični karakter te je objavio dvije zbirke elegija – ”Tužaljke” i ”Poslanice iz Ponta”.

Njegovo najvažnije djelo su ”Metamorfoze” kojim je utjecao na Petra Zoranića.

Autor: M.L.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>