Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Odiseja

Odiseja se sastoji od 12 110 heksametara. Dobila je ime po glavnom junaku, Odiseju. Nakon desetogodišnjeg ratovanja pod Trojom, on luta po svim morima i doživljava opasne pustolovine. Pošto je u brojnim opasnostima izgubio sve svoje prijatelje, vraća se na Itaku, gdje se osvećuje proscima, uz pomoć svojega sina – Telemaha.

Okosnicu odiseje čine Odisejev povratak i osveta proscima. Ti su motivi obogaćeni dramatskim prikazom prijašnjih junakovih desetogodišnjih lutanja, a pripovijeda ih sam junak na dvoru kralja Alkinoja. U ep je umetnut i motiv o sinu koji ide u potragu za svojim ocem. Pjesnik je u moralnom pogledu produbio priču o Odiseju time što je s pustolovnim putovanjima povezao motiv o povratku muža koji izbavlja svoju obitelj iz nevolje.

Kompozicija Odiseje je isprepletenija od one u “Ilijadi”. Sve su epizode u službi temeljnog motiva, a jedinstvo je izraženo u strastvenoj želji junaka da se vrati u domovinu i obitelj. Odiseja je okretnija i u variranju jednog motiva: odvraćanje Odiseja od domovine i žene, na sve različite načine. Karakteri u Odiseji su različiti i jače istaknuti nego u Ilijadi. Stvorena je fina razlika između Odisejevih prijatelja. Ženske i muške sluge u Odisejevom domu su podijeljene na vjerne i nevjerne. Osim toga, u Odiseji su i ženski likovi profinjeni i produbljeni. Novost su mladenački likovi.

U Odiseji ima mnogo manje poredbi. U Ilijadi ih je bilo više zbog bezbrojnih sukoba koji su davali više mogućnosti za poredbe, koje su tu upravo potrebne radi predaha od ratnih strahota.

Najveća je razlika Ilijade i Odiseje u religijskom shvaćanju. U Odiseji su bogovi većinom zaštitnici pravnih i moralnih odnosa među ljudima. Sudbina je u Odiseji isključena kao pokretni motiv, a u Ilijadi joj se pokoravaju i sami bogovi. Pričanje se odlikuje mirnoćom, neusporedivom živošću i zornošću, a osobito treba naglasiti jasnoću i jednostavnost izraza. Nijedna poezija nije kao Homerova, u isti čas tako siromašna i tako bogata, tako jasna i tako krepka.

Kratak sadržaj

Zaziv muze

Pjesnik zaziva muzu da mu pomogne pripovijedati o hrabrom ratniku Odiseju, da mu pomogne pripovijedati o njegovim putovanjima i borbama na povratku kući, nakon desetogodišnjeg rata Grka i Trojanaca. Invokacija.

“Odiseja” je ep o Odiseju, a radnja se događa na njegovom putu iz Troje u Grčku. Zbog Odisejeve prevare s trojanskim konjen, on je kažnjen od bogova tako što mora lutati morem.

Odisej i Nausikaja

Deset godina nakon što je završio trojanski rat, bogovi odlučuju da se Odisej konačno vrati kući. Posidon, koji se osvećuje Odiseju što mu je oslijepio sina Polifema, diže oluju i razbija čamac. Odiseja valovi izbace na feačku obalu. U blizini tog mjesta pere rublje i zabavlja se sa svojim dvorkinjama Nausikaja. Veseli glasovi bude Odiseja i on im pristupa.

Odisej izlazi iz šume i svoju golotinju pokriva mladicom punom lišća. Njegova pojava i snaga se uspoređuju sa planinskim lavom. Pošto je gladan, pokušava uloviti hranu, ali ne uspijeva. Dolazi do djevojaka koje se od straha razbježe. Ostaje samo Nausikaja. Odisej razmišlja hoće li joj se pokloniti ili će je stojeći zamoliti za pomoć.

Zaključuje da je bolje da stoji, pa joj se lukavo obraća i hvali njezinu ljepotu, uspoređujući je s boginjama. Objašnjava joj kako se ovdje našao nakon mnogo pretrpljenih muka i nakon dvadeset dana provedenih u pobješnjelom moru, i još jednom ju moli za pomoć jer, kaže, u ovom gradu nikog ne poznaje. Ona mu odgovara da joj se ne čini rđav ni luđak, ali da je Zeus svakom čovjeku odredio sudbinu prema zasluzi. Kazuje mu da je ona kći Alkinojeva koji je kralj Feačana. Nakon toga doziva dvorkinje i govori im da bogovi njima sigurno ne bi poslali lošeg čovjeka jer ih vole.

Dvorkinje povedoše Odiseja u zavjetrinu, obukoše ga i daju mu bočicu žitkog ulja da se opere u rijeci. On ih moli da se udalje jer mu je neugodno prati se pred njima, ljepoticama, pa one odlaze.

Opere sa sebe morsku pjenu, a Atena ga učini većim i ljepšim. Kad je to vidjela, Nausikaja se začudila njegovoj ljepoti jer joj je prije bio ružan. Kaže da bi bila sretna da je on njezin muž. U srcu Nausikaje budi se osjećaj prema Odiseju, gotovo više poštovanje nego sama ljubav. Ona je najdražesniji lik grčke poezije zbog svoje otvorenosti, ljepote i dobrog srca. To vidimo prema njezinom ponašanju prema čovjeku kojega prvi put vidi i koji joj je potpuni stranac.

Odisej je hrabar i odvažni ratnik što je dokazao u Ilijadi. Svoju mudrost i lukavost, pokazao je smišljanjem Trojanskog konja. Opreznost, hladokrvnost i prijevara spašavaju ga od svih opasnosti. Radoznalost i nekoristoljubiva žeđ za novim saznanjima neplemenitije su crte njegove ličnosti. Bračna vjernost i ljubav daju mu snagu da strpljivo podnosi sve opasnosti i poniženja.

Odisej kod Kiklopa

Uz pomoć Nausikaje, Odisej odlazi na feački dvor, gdje ga kralj Alkinoje lijepo ugošćuje i moli da priča o sebi. Odisej odaje tko je i počinje priču. Priča kako je u Kiklopskoj zemlji s nekoliko dugova u špinju Kiklopa, koji je pojeo dva njegova druga za večeru, a dva za doručak. Dosjetiljivi Odisej smišlja kako bi spasio sebe i preostale drugove.

Odisej počinje s pričom kako je Kiklop napravio sve uobičajene poslove: naložio vatru, pomuzao ovce, a zatim pojeo dva njegova druga. Pošto se najeo, potjerao je ovce na pašu i opet navalio stijenu na ulaz. Dok je Kiklop bio na paši, tj. dok je čuvao ovce, Odisej je smišljao osvetu i plan za bijeg. Ugledao je Kiklopov kijak, odrezao hvat i zapovijedio drugovima da ostružu dno, a on je napravio šijak. Dogovorio se s drugovima da će mu iskopati oko dok bude spavao.

Kiklop je navečer opet došao, utjerao sve ovce u pećinu i opet navalio stijenu na ulaz. Nakon što je završio uobičajene poslove, opet je zgrabio dvojicu i pojeo ih za večeru. Odisej počinje porovoditi svoj plan. Donio je Kiklopu vino i napio ga. Brzo je Odisej sa svojim drugovima zagrijao kolac pa su ga zabili Kiklopu u jedino oko, a Odisej ga je odozgo upro i zavrtio.

Kiklop je počeo urlati od bola, a oni se od straha razbježaše. Počeo je dozivati druge kiklope koji dolaze do njegove spilje i pitaju što je. Odisej i dalje razmišlja kako da pobjegne. To je napravio tako što je drugove stavio pod ovnove da ih kiklop ne bi mogao napipati. Uspjeli su pobjeći, a u ovom je odlomku, Odisej samo potvrdio svoju hrabrost, mudrost i lukavost.

Povratak na Itaku

Odisej odlazi iz svijeta živih u svijet mrtvih duša – Had. Prorok Tiresija otkriva Odiseju kako se može vratiti na Itaku. Vraća se na Kirkin otok te prolazi pored Scile i Haridbe te pristaje na Otoku Sunca. Svi njegovi mornari stradali su od groma što je bila kazna jer su se prejeli volova na Otoku Sunca, a preživi samo Odisej. Odluči pronaći zaklon na Ogigiji.

Odisej je Feačanima ispričao svoje priče i oni ostadoše zadivljeni. Odluče mu pomoći na njegovom putu ka Itaki.

Nakon duge plovidbe, Odisej je zaspao, a da nije ni znao da je stigao na Itaku. Božica Atena, koja se pojavila u liku pastira, pomaže Odiseju da se preruši u prosjaka.

Tako prerušen nailazi na starog prijatelja, svinjara Eumeja koji ga nije prepoznao. On je jako tužan jer misli da je Odisej mrtav.

Telemah pronalazi Odiseja u Eumejevoj kolibi i otkriva mu da se prerušio. Odlučili su zajedno smisliti plan kojim će se osvetiti svim proscima zbog zla koja čine.

Telemah se vratio u svoj doma, a Odisej i Eumej odlaze u Penelopin dom gdje se prosci prema njima ponašaju okrutno. Odisej se posvađao s onim najagresivnijim koji ga je htio izbaciti iz dvora.

Ipak, Odisej ostaje na dvoru, a prepoznaje ga i sluškinja Eurikleja koja ga zna od kada je bio dijete, i to sve zbog specifičnog ožiljka na nozi.

Penelopa više ne zna što bi poduzela kako bi se riješila nasrtljivih prosaca pa je predložila da se natječu gađajući iz Odisejeva luka. I Odisej želi sudjelovati, a prosci se urote protiv njega vrijeđajući ga da je on samo bijedni prosjak.

Sve je spremno za natjecanje i dolazi Penelopa koja nosi Odisejev luk. Onaj tko tako nategne luk i pogodi strjelicu između 12 ušica sjekira u redu postat će Penelopin muž, ali i kraj Itake.

Sve to uspjelo je samo Odiseju. Penelopa i dalje ne može vjerovati da je to njezin muž. Pitala ga je o bračnom krevetu i kada joj Odisej daje detaljan opis, ona odlazi s njim u bračnu ložnicu. Odisej joj priča kako je proveo vrijeme na svojim dugim lutanjima.

Prosci su ubijeni i njihove duše odlaze u Had. Njihovi rođaci žele se osvetiti Odiseju, ali on se uspije obraniti uz pomoć svojih prijatelja i svoga oca. Od tada se u Itaku vratio mir.

Analiza likova

Odisej – kralj Itake. Osoba visoke inteligencije, lukav, snažan i hrabar. Izuzetne tjelesne vještine te borben i vješt ratnik. Usamljeni pojedinac koji na sve načine pokušava naći smisao u životu, a za svoje postupke snosi posljedice. Oprezan je te ima visoku sposobnost prosuđivanja situacija, kao i pretvaranja. Radoznao je, želi sve znati. Osvetoljubiv je i okrutan te svako rješavanje problema gleda kroz svoju pobjedu. Njegova sudbina u “Odiseji” zavisi od “Ilijade” gdje se prvi puta pojavio.

Penelope – lijepa i mlada. Odisejeva supruga koja je poznata po uzoru bračne vjernosti. Mudra je i ima dostojanstva. Čekala je Odiseja punih dvadeset godina tijekom kojih mu je bila i vjerna.

Biografija: Homer

Homer je živio između 900. i 700. godine prije Krista. On je najstariji poznati grčki pjesnik.

U antici su mu uz autorstvo Ilijade i Odiseje pripisivali još niz kikličkih epova, tzv. homerske himne bogovima, šaljiv spjev “Batra homiomahija” (Boj žaba i miševa), kao i čitav biz drugih djela.

Ne zna se gdje je radio. Njegov se zavičaj može odrediti samo poznatim grčkim distihom: “sedam gradova tvrdi da Homeru su zavičaj: Šmirna, Hios, Kolofon, Haka, Pil, Arg i Atena”. Od svih tih gradova najvjerojatnije je da se rodio u Smirni, a živio na otoku Hiosu. Na tom se otoku kasnije razvilo čitavo pokoljenje raspoda, koji su sebe nazivali homeridima.

Homera prikazuju kao slijepog pjevača koji je krasnaslovio svoje pjesme putujući od mjesta do mjesta, no ni taj podatak se ne može uzeti kao vjerodostojan.

Autor: F.V. i M.L.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>