Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Pakao

Pakao je ep nastao u sklopu velikog Danteovog djela, Božanstvena komedija. Djelo je dovršeno 1321. godine. Pripovjedač opisuje svoj put kroz Pakao, koji je organiziran u devet dijelova. Na tom putu prati ga Vergilije kao vodič.

Pakao je u obliku lijevka tako da je svaki krug sve manji dok su grijesi tih kažnjenih ljudi sve veći i ozbiljniji. Sedmi, osmi i deveti krug imaju dodatnu podjelu unutar sebe. Sedmi ima tri manja pojasa, osmi ima deset jama, a deveti četiri dijela.

Na samom dnu Pakla nalazi se Lucifer koji je uronjen u led. To je čudovište s tri lica, a u ustima drži Judu, Bruta i Kasija.

Vrsta djela: narativni ep u tercinama

Vrijeme radnje: Veliki petak, 1300. godina

Mjesto radnje: Pakao

Kratak sadržaj

Uvodno pjevanje

Put pjesnika kreće 1300. godine. Izgubio se u mračnoj šumi koja se tumači kao simbol zla. Dok on pokušava pronaći izlaz na putu mu se pojavljuju tri prepreke. Pantera, lav i vučica kao predstavnici neumjerenosti, bahatosti i pohlepe.

U tom trenutku pojavljuje se Vergilije koji objašnjava Danteu da mora proći kroz Pakao, Čistilište i Raj. On će ga voditi kroz prvi dio puta, Pakao.

1. pjevanje

Dante se ne osjeća samouvjereno oko tog puta, ali Vergilije mu daje podršku i uvjerava ga da će sve biti u redu te dodaje da ga je poslala Beatrice, kako bi mu pomogao pronaći pravi put.

2. pjevanje

Na samom ulazu u Pakao nalazila su se vrata koja su imala pismeno upozorenje da svi koji ulaze napuste svu nadu. U samom predvorju su se nalazile duše lijenih. Trčali s uplakani dok su ih proganjale ose. Uz to su im još crvi sisali krv iz nogu.

Vergilije i Dante stižu do rijeke Aheront. To je bila postaja na kojoj su čekale duše da ih Haron preveze na drugu stranu, Pakao. Haron se odmah uzbunio kad je ugledao Dantea, jer on je bio živa duša među umrlima. Smirio se kad mu je Vergilije objasnio da su tu po nalogu iz Raja.

3. pjevanje

Vergilije i Dante se nalaze na drugoj strani rijeke i ulaze u prvi krug Pakla.To je ujedno i Limb. Ondje se nalaze oni koji su umrli nekršteni. Tu prebiva Vergilije.

Ondje se nalaze mnoge poznate osobe kao što su Homer, Horacije, te niz velikih pjesnika.

4. pjevanje

Kreću prema drugom krugu Pakla ispred kojega se nalazi Minos koji raspoređuje duše u određene krugove ovisno o tome koliko puta zamota rep oko svog tijela. I Minos upozorava Dantea da ne može ući jer je živa duša, ali Vergilije opet objašnjava da su Dantea poslali na ovaj put prema nalogu iz Raja.

Ovaj krug je namijenjen za preljubnike. Tu su smještene duše poput Kleopatre, Tristana. Dante se sažali nad ovim dušama jer su tu ipak završili zbog ljubavi pa poželi čuti njihovu priču. Francesca koja se zaljubila u Paola da Riminija mu je ispričala kako se zaljubila u brata svoga muža. Kad ih je njen muž vidio istog trena je naredio da ih se ubije.

5. pjevanje

Stižu do trećeg kruga Pakla gdje se nalaze duše proždrljivaca. Kazna im je vječna kiša koja je toliko snažna da ih bičuje svojim udarcima. Također ih muči pas Kerber, ujedno i čuvar Hada, svijeta mrtvih.

Kerber je također pokušao zaustaviti Dantea, ali Vergilije se pobrine da mogu dalje proći.

6. pjevanje

U četvrtom krugu Pakla se nalaze duše škrtih i rasipnika. Nad njima stražari Plutos, antički bog bogatstva. Njihova kazna je guranje velikih tereta. Na jednoj strani kruga smješteni su rasipnici, a na drugoj škrtci. Sudare se s teretima zatim se vraćaju i tako unedogled.

Ovdje su smještene duše pokvarenih papa, kardinala i svećenika. Peti krug je na rijeci Stiks. Ondje se duše gnjevnih nalaze u blatnoj rijeci, pritom se tuku. Vergilije naglašava kako su tu i duše lijenih, ali se ne vide jer su uronjene u blato.

7. pjevanje

Rijeka Stiks okružuje veliku goreću kulu. Preko rijeke ih je prevezao Flegije. Sada su bliže nižem dijelu Pakla, a to je grad Dis.

Pali anđeli su ih pokušali zaustaviti jer je Dante živa duša, ovaj put Vergilije im nije uspio pomoći.

8. pjevanje

Vergilije je siguran da će ipak uspjeti ući u grad. Ubrzo se pojave furije, napola žene napola zmije, boginje osvete. Pozvali su Meduzu kako bi Dantea pretvorila u kamen, no Vergilije mu prekrije oči i tako ga spasi.

Nebeski anđeo im oslobodi put i oni uđu u šesti krug pakla. Tamo su heretici smješteni u grobove okružene plamenovima.

9. pjevanje

Dante razgovara s Farinatom koji je bio politički vođa u Firenci. On mu ispriča kako je njihova kazna spoznaja budućnosti, a da pritom ne znaju ništa o trenutnim događajima. Nakon toga prolaze kroz šesti put. Dante je zabrinut jer mu je Farinata predvidio izbjeglištvo iz Firence.

10. pjevanje

Sedmi krug je organiziran tako da je podijeljen na tri manja pojasa, ondje su nasilnici, oni koji su ogriješili protiv bližnjih, sebe samih ili Boga.

Osmi krug je za obične varalice, grešnike, a krug je podijeljen na deset jama. Deveti krug se nalazi u središtu Disa, ondje su izdajnici. Krug se dijeli na četiri dijela.

11. pjevanje

Pjesnici ulaze u prvi pojas sedmog kruga. Ondje je Minotaur kojeg moraju izbjeći. Kazna za nasilnike protiv bližnjih je to da su uronjeni u rijeku kojom ključa krv, a straža su kentauri koji ih gađaju strelicama.

Hiron, glavni kentaur, im prijeti, ali na kraju sluša Vergilija i dovodi im vodiča Nessusa.

12. pjevanje

U drugom pojasu se nalazi šuma s crnim drvećem. Tu su oni koji su zgriješili protiv samih sebe, samoubojice i rasipnici. Oni su pretvoreni u drveće dok ih progone izgladnjeli psi.

13. pjevanje

Treći pojas je za one koji su zgriješili protiv Boga, prirode i umjetnosti. Njih progoni vječna plamena kiša. Bogohulnici su prisiljeni ležati u pijesku.

14. pjevanje

Drugi dio, trećeg pojasa sedmog kruga je za sodomite koji vječno moraju hodati pod plamenom kišom.

15. pjevanje

Pjesnici su još u trećem pojasu i tad im prilaze tri duše. Iako su spaljeni, Dante ih prepoznaje po imenima.

16. pjevanje

Kod trećeg dijela pojasa ispred njih izroni čudovište Gerion. Ovdje Vergilije čeka pred ulazom, a Dante sam istražuje prostor. Gerion ih zatim vodi u osmi krug.

17. pjevanje

Ovaj krug je načinjen od 10 kružnih jama, Malebolgia. Tamo su smješteni obični varalice i grješnici. Prva jama je za svodnike, zavodnike i bičuju ih demoni. U drugoj jami su laskavci i udvarači uronjeni u izmet.

18. pjevanje

Treća jama je za simoniste koji su zgriješili jer su prodavali crkvena dobra. Morali su naglavce visjeti u jami dok im je oko nogu buktao plamen. Ondje sreće papu Nikolu Trećega.

19. pjevanje

U četvrtoj jami su vračari i vidovnjaci, kažnjeni su tako da su im glave okrenute naopačke pa im suze padaju na stražnjicu i gledaju unatrag. Dante se sažali, ali Vergilije ga zbog toga ukori.

20. pjevanje

Peta jama je za varalice i podmitljivce, a oni su uronjeni u vruću smolu dok ih čuvaju demoni Malebranche. Preko mosta ih vodi demon Malacode jer je dijelom urušen.

21. pjevanje

Jedan grješnik govori Danteu da je tu jer je prihvatio mito. Govori da će im dovesti grješne Talijane koji su tu smješteni, no oni nastavljaju dalje.

22. pjevanje

Na putu, bijesni demoni navale na Dantea i Vergilija, ali oni im uspiju pobjeći jer ovi ne smiju napuštati svoje pozicije. U šestoj jami su licemjeri, nose šešire od olova.

23. pjevanje

Stižu do sedme jame i tamo zmije proganjaju lopove. Kad jednog ugrizu on izgori i pretvori se u pepeo i zatim se vrati u jamu gdje ga zmija opet progoni.

24. pjevanje

Dante i Vergilije neko vrijeme promatraju mučenje duša od strane zmija.

25. pjevanje

U osmoj jami su smješteni lažni savjetnici, oni se vrte neprestano unutar plamena. Tamo susreće Odiseja i Diomeda jer su počinili zla u Trojanskom ratu.

26. pjevanje

Gudio da Montefeltro, jedan od kažnjenika zaustavlja Dantea. Kažnjen je jer je davao političke savjete koji su bili netočni. Zanima ga stanje u državi.

27. pjevanje

Deveta jama je za začetnike nesloge. Dok se grješnici kreću u krugu demoni ih bičuju i tako prepolove na pola. Rane im zacijele i dolaze po novu kaznu. Ondje je Muhamed, Muslimanski prorok.

28. pjevanje

U desetoj jami su krivotvorci, teško oboljeli. Podijeljena je na četiri dijela. Prvi dio je za grješnike koji su prekriveni krastama.

29. pjevanje

Drugi dio jame je za one koji su se lažno predstavljali. Kažnjenici razdiru jedni druge ugrizima.

30. pjevanje

Prije nego što uđu u deveti krug Pakla, sretnu divove čuvare ulaza, Anteja, Nimroda i Efijalta. Tu su jer su se pobunili protiv Boga. Na samom dnu Pakla nalaze se izdajnici smješteni u smrznuto jezero Kokit.

31. pjevanje

Deveti krug dijeli se na četiri dijela. Prvi dio je Kain, ondje su izdajnici bližnjih.

32. pjevanje

Drugi dio nosi naziv Antenora, tu su izdajnici domovine. Ondje je grof Ugolino te nadbiskup Ruggieri. Treći krug, Ptolomeji, je za izdajnike gostiju.  Grješnici su u zaleđenom jezeru, jedino im lica nisu pod vodom.

33. pjevanje

U središtu kruga su izdajnici dobročinitelja, oni su potpuno uronjeni u zaleđeno jezero. Taj dio zove se Guidecca. Na dnu je Lucifer, a u ustima su mu smješteni Juda, Brut i Kasije. Usta ih proždiru, no nikad ih ne ubiju.

Dante i Vergilije kreću prema čistilištu.

Biografija: Dante Alighieri

Dante Alighieri je rođen 1256., a umire 13212. godine u Firenci. Bio je talijanski nacionalni pjesnik, bavio se aktivno političkim borbama koje su vodili gvelli i gibelini. Nakon što je pobijedila neprijateljska strana prognan je i tako je živio do smrti.

Uz to što je bio političar, bavio se filozofijom i književnošću. Na početku stvaralaštva objavio je zbirku pjesama Novi život u kojoj govori o ljubavi prema Beatrice. Ona postaje simbol njegova ideala što je utjecaj škole slatkog novog stila.

Božanstvenu komediju je počeo pisati 1307. godine.

Autro: A.M.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>