Nabavite najbolji električni bicikl!

Pale sam na svijetu

“Pale sam na svijetu” je fantastična priča dječjeg psihologa koji je razumio potrebe djece. Znao je da sva djeca u nekom trenutku žele zaviriti u svijet odraslih.

Događanje ove priče počinje realistično kada se dječak Pale budi i otkrije da je sam u kući. Za njega to nije ništa strašno, a to je zapravo situacija u kojoj se današnja djeca vrlo često mogu naći.

Zaplet priče počinje kada Pale izađe na ulicu u potrazi za svojim roditeljima i shvati da nema nikoga. Prva reakcija je bila sreća jer je mogao uzeti i raditi što je htio, a nije bilo nikoga da mu prigovori.

Pale je posjetio banku i tamo uzeo sav novac kako bi si kupio što god poželi. No problem je bio što nije imao kome dati taj novac pa ga je ljutitio razbacao.

Vrhunac priče događa se kada je Pale htio svoje prijatelje, vatrogasnim kolima ih je tražio po parku no nije ih bilo. Nakon toga je htio pogledati film, ali ni to nije mogao jer nije bilo nikoga tko bi mu ga pustio. Shvatio je da nema nikoga tko će mu skuhati hranu kada ogladni.

Pale na kraju ipak nije sretan nego tužan i usamljen dječak. Rasplet priče odvija se kada Pale vozi auto u potrazi za ljudima te avionom želi obići cijelu Zemlju. Na kraju priče se Pale budi, a uz njega je njegova mama. Ova priča nam govori da svako dijete uz potporu roditelja treba imati i prijatelje kako bi imao ispunjen život.

Kratak sadržaj

Jednog jutra dječak Pale se probudio i primjetio je da u stanu nije bilo njegovih roditelja. To ga nije brinulo, ali mu je bilo čudno jer ga roditelji nikada nisu ostavljali samoga kod kuće.

Kao i uvijek, obavio je jutarnju higijenu u kupaoni te izašao van na ulicu. Oduševilo ga je što nikoga nije bilo, nitko mu nije mogao prigovarati što je izašao sam. Pale je bio sam na svijetu.

Prvo je otišao u slastičarnicu i pojeo je ukusnu mliječnu čokoladu, a zatim je je pojeo dvije banane u voćarni. Od tamo je uzeo dvije naranče i ponio sa sobom. Znao je da je to krađa, ali ga nitko nije imao ukoriti pa je mogao uzeti sve što mu se sviđa.

Sad kad je imao svu slobodu koju je htio, odlučio je provozati tramvaj do trga. Uživao je cijelu vožnju u potpunoj slobodi, a kad je naletio na drugi tramvaj ispred sebe zbog kojeg se morao zaustaviti nije se pretjerano zabrinuo. Znao je da će moći nastaviti dalje u drugom tramvaju.

Nakon zabavne vožnje tramvajem krenuo je prema banci kako bi uzeo vreću novaca kojim će moći kupiti sve što poželi. No, ubrzo je shvatio kako taj novac nema kome dati jer prodavača nema, pa je novac razbacao po cesti.

Dok je hodao praznim ulicama naletio je na crvena vatrogasna kola i odlučio se provozati. Došao je do parka gdje se prije igrao sa svojim prijateljima. U parku je bila zabrana hodanja po travi, a Pale je odlučio sad prošetati njime kako bi došao do ljuljački. No nije mu bilo tako zabavno kako je mislio jer su mu nedostajali njegovi prijatelji. Prvi put je poželio da ipak nije sam na svijetu.

Zbog nedostatka društva odlučio je otići u kino pogledati neki film. No, nije bilo nikoga tko bi mu ga pustio. Zatim ga je uhvatila glad pa je krenuo u kuhinju od hotela, no ni tamo nije bilo nikoga tko bi mu skuhao fini obrok. Nešto je sam pokušao skuhati, no nije mu pošlo za rukom pa je ostao gladan.

Sve više su mu nedostajali ljudi pa se odvezao autom do zračne luke. Tamo je sjeu u zrakoplov i poletio visoko korz oblake. U jednom trenutku mu se učinilo da je udario u Mjesec i počeo padati natrag prema Zemlji.

U tom trenutku je vrisnuo i probudio se uplakan u svome krevetu. Majka je brzo došla do njega i on joj je ispričao svoj ružni san.

Analiza likova:

Pale – glavni lik ove priče. Hrabar je i snalažljiv. Možemo pretpostaviti da ide u niže razrede osnovne škole jer se već zna sam obući i umiti. Kada je shvatio da je sam kod kuće, nije se prestrašio nego je bio sretan jer sad može raditi što želi. Iako je znao koja su pravila, sada ih nije morao poštivati jer ga nije imao tko kazniti. Zato je ukrao u voćarni, vozio tramvaj, auto, vatrogasna kola pa čak i zrakoplov. No kad je sve isprobao shvatio je da ništa nije zabavno ako to nema s kime podijeliti. Tada su mu počeli nedostajati roditelji i prijatelji.

Mama – lik koje se pojavljuje na kraju priče. Kada se Pale budi uplakan, ona mu pristiže kako bi provjerila što se dogodilo. Bila je brižna i nježna i slušala svog sina dok je prepričavao pustolovinu iz sna.

Biografija: Jens Sigsgaard

Rođen je 14. kolovoza 1910. godine. Ovaj danski psiholog i književnik bio je u rodu s Erikom Sigsgaardom koji je bio danski političar, znanstvenik i predavač. Imao je i brata Thomasa Sigsgaarda.

Bio je poznati književnik, ali i dječji psiholog te je neko vrijeme bio potpredsjednik svjetske organizacije za odgoj predškolske djece. Radio je i kao rektor Froblerova seminara u Kopenhagenu u periodu od 1941-1974. godine.

Obzirom da je dobro poznavao djecu, napisao je nekoliko popularnih knjiga za djecu poput legendarne priče o junaku iz Engleske i Robin Hoodu. Njegova djela su prevedena na 20 jezika.

“Pale sam na svijetu” napisan je 1942. godine i smatra se njegovim najpoznatijim djelom. Priča je inspirirana psihološkom studijom gdje je tisuće djece intervjuirano, a odnosilo se na njihove tajne želje. Prema ovoj priči napravljen je i film. Umro je 27. siječnja 1991. godine.

Autor: S.G.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>