Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Preobrazba

Pripovijetka Preobrazba, poznatog Franza Kafke jedna je od najpoznatijih autorovih djela. Proces preobrazbe Gregora Samse odvija se na tri razine. Najočitija je fizička preobrazba koja je rezultat njegova otuđenja od samoga sebe jer je dobar dio života živio upravo kao kukac. S druge strane imamo duhovnu preobrazbu Gregora Samse koja se ispoljava kao njegovo duhovno buđenje.

Tijekom te preobrazbe on zadržava svijest o sebi kao duhovnom biću, ali sada se te njegove duhovne potrebe, koje je ranije često zanemarivao, ne mogu ispuniti. Na kraju, imamo preobrazbu okoline. Točnije, preobrazbu obitelji Gregora Samse.

Dok se Gregor skrbio o njima, radio kako bi ih osigurao financijski, i zapravo podvrgavao svoj život njima bili su lijeni, statični. Nakon što Gregora zadesi nesreća i tako ga na neki način paralizira, ostali živnu, postaju energični, sposobni, planiraju za budućnost.

Period koji opisuje Gregorov raniji život, prije preobrazbe je dugo razdoblje bez mnogo značajnih događaja. Gregor se svojevoljno podvrgavao gotovo otupljujućoj rutini i automatskom načinu života. Vrijeme koje je proveo tako samo je sporija fizička transformacija, koja nakon preobrazbe odgovara postojećem duhovnom stanju.

Obitelj Gregora, nakon prvotnog šoka, polako odbacuje i zaboravlja, što Gregora slama i na kraju ga odvodi u smrt.

Vrsta djela: pripovijetka

Mjesto radnje: dom obitelji Samsa

Vrijeme radnje: neodređeno

Kratak sadržaj

Gregor Samsa se jednog jutra budi i nakon što se ne može ustati iz kreveta primjećuje kako se pretvorio u kukca. Isprva ga preplavljuje onaj prvotni šok, ali to brzo miče u stranu, pomisli da sanja i zapravo brine ga najviše to što će sigurno zakasniti na posao.

Gregor je razvio svoju rutinu i kad ostatak obitelji vidi da on ne izlazi na vrijeme iz sobe odluče provjeriti što se događa. U međuvremenu, Gregor leži u krevetu i razmišlja o svom poslu koji mu se više ne sviđa, ali svjestan je da nema izbora, jer nitko drugi se neće pobrinuti za obiteljske dugove. Uostalom on je jedini zaposlen i tako odgovoran za ostale ukućane.

Još jedan neuspješan pokušaj izlaska iz kreveta. Majka ga pokuša dozvati i tada Gregor uvidi da se više ne glasa kao ljudsko biće, odgovorio joj je ciktanjem. Prošlo je dosta vremena i stiže prokurist s Gregorova radnog mjesta kako bi provjerio zašto njihov zaposlenik nije na poslu.

Prokurist i ostatak obitelji lupaju po vratima Gregorove sobe, ali  on se ne može, zbog nezgrapnosti svog novog tijela, dovući do vrata kako bi ih otvorio. Ipak, na kraju se uspije zabaciti do vrata i pomoću čeljusti ih otvoriti.

Reakcije na njegov novi izgled bile su kako je i očekivao. Majka se onesvijestila, prokurist je istog trena pobjegao, a otac ga je natjerao prijeteći mu sa štapom da se vrati u sobu. Iscrpljen od tolikih šokova, Gregor se povuče natrag u sobu i zaspe.

Budi se kasno predvečer, ugledao je hranu koju su mu ukućani ostavili, ali ljudska hrana mu više ne odgovara tako da se gladan povlači u kanape i pokušava se smiriti.

Neposredno nakon preobrazbe, sjećanja starog vremena i načina života su još uvijek živa i realna. Gregor Samsa se nakon preobrazbe u kukca isprva najviše brine oko toga hoće li zakasniti na posao, muči ga kako će nadoknaditi propuštene dane.

Sestra je najbolje prihvatila Gregorovu preobrazbu, posjećivala ga je u sobi, čistila je i donosila mu hranu dok bi se Gregor skrivao u kanapeu. Iako je izgubio svoj ljudski izgled i nije se više glasao kao ljudsko biće, svijest mu je ostala netaknuta, sve je razumio i bilo mu je jasno što se događa.

No, polako se gube ti ostaci prošlog života. Tok vremena nije više povezan s poslom, radom i organizacijom te podčinjavanju drugima. Sada postaje svjestan toka svog unutrašnjeg vremena, fokusira se na unutrašnji svijet.

Tako su ključni trenutci koji se odnose na premještanje namještaja i reorganizaciju prostora. Njegov pokušaj da sačuva sliku na zidu koja mu je na neki način poveznica  s onim starim životom prije preobrazbe. Također je važan trenutak u kojemu pokušava pomoći onesviještenoj majci. Zatim slušanje sestrinog sviranja violine te naposljetku trenutak kad ga otac ranjava s bačenom jabukom koja mu se zaglavi u jednom dijelu oklopa što mu s vremenom počne zadavati bol.

Obitelj se vrlo brzo snalazi. Dok je Gregor bio čovjek, svi su se ponašali kao da nisu sposobni raditi i brinuti se o sebi tako da je Gregor preuzeo sav taj teret. Sad, kad se on pretvorio u kukca i kad nemaju izbora pokrenuli su se. Sestra je čak predložila da isprazne njegovu sobu kako bi imali više mjesta, što je Gregora zgrozilo jer to su ipak bile njegove stvari i ostatci njegove humanosti.

Obitelj je nastavila sa svojim životom, nisu ga se više toliko bojali, ali kao da su ga prestajali doživljavati i polako su se počinjali odnositi prema njemu kao prema pravom kukcu. Isprva su držali otvorena vrata kako bi Gregor vidio što se događa u boravku, ali odlučili su iznajmljivati sobu kako bi zaradili što je značilo da moraju skrivati Gregora .

Gregor je sve manje jeo i fizički je bio sve slabiji. Jedne večeri se obitelj s podstanarima okupila u dnevnoj sobi kako bi slušali Gregorovu sestru kako svira violinu. Gregor, potaknut njenim sviranjem ispuže van iz svoje sobe. Tad ga ugledaju podstanari i u šoku zaprijete da će ih tužiti jer je kuća očito sva u neredu.

To je bila prekretnica za Gregora i njegovu obitelj. Sestra, koju je Gregor posebno volio i za koju se žrtvovao, prva predloži da ga se riješe. Gregora je to posebno pogodilo te se povuče u kraj sobe i umre osjećajući se odbačen od svoje vlastite obitelji. Sljedećeg jutra ga je pronašla dvorkinja koju je obitelj unajmila i bacila ga u smeće.

Obitelji je laknulo kad su čuli za Gregorovu smrt pa odluče otići na izlet i iskoristiti lijep i sunčan dan.

Likovi: Gregor Samsa, otac, majka, sestra, prokurist, dvorkinja, podstanari

Biografija: Franz Kafka

Franz Kafka je rođen u Pragu 3.7.1883. godine, a umire 3.6.1924. u Beču od tuberkuloze. Rodio se u bogatoj obitelji u kojoj je dominirao lik njegova oca, što će dosta utjecati na njegov daljnji razvoj i život.

U Njemačkoj se školovao u školi za dječake,  zatim odlazi na fakultet. Studirao je neko vrijeme kemije, zatim se prebacio na njemačku književnost i povijest, a na kraju je završio na pravu. Radio je ostatak života kao pravnik iako je htio biti pisac.

Poznat je po svom turbulentnom ljubavnom životu, tri puta je bio zaručen, ali se nikada nije oženio. Kafka je jedan od najpoznatijih pisaca 20.st. U oporuci je naložio da se njegovi rukopisi spale, ali je njegov dobar prijatelj, izvršitelj oporuke Max Brod to odbio. Rukopise je kasnije objavio, riječ je o Procesu, Zamku i Americi.

Za vrijeme njegova života objavljene su pripovijetke Promatranje, Seoski liječnik, Ložač, Preobrazba i Osuda.  Godine 1917. je obolio od tuberkuloze, stanje se pogoršalo 1924. zbog čega se vraća u Prag gdje o njemu brine njegova sestra Otta.

Autor: A.M.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>