Nabavite najbolji električni bicikl!

Pustolovine Toma Sawyera

“Pustolovine Toma Sawyera” roman je koji možemo smatrati i autobiografijom jer se temelji na doživljajima samog Twaina. Autor ga je pisao čak u tri navrata. Prvi dio je napisao u zimu 1872. godine, drugi dio u proljeće 1875. godine i završni dio u ljeto te iste godine.

Zbog jednostavnog stila pisanja, uz mnoštvo pripovijedanja i humora, roman je interesantan kako djeci, tako i odraslima. Autor je njime htio i odrasle čitatelje podsjetiti na djetinjstvo.

Pripovijedanje u romanu teče linearno, bez paralelnih radnji. Roman se ističe zbog mnoštva događaja pa ga možemo nazvati i pustolovnim romanom iako se radnje vrti samo oko jednog, glavnog lika – Toma Sawyera.

Svi događaji koji su se u romanu dogodili vrte se oko jednog lika i ne bi bili mogući bez Toma Sawyera. On se ističe zbog svoje inteligentne, neobuzdane i humoristične naravi. Tom je osoba koja se može snaći u svakoj životnoj situaciji i ništa za njega nije nemoguće. Ako mu se i dogode nedaće u životu, on na njih gleda kao na izazov i odmah se uhvati u koštac s njima i pokušava ih riješiti. Pokreće ga veliki optimizam usprkos svim razočaranjima koja su mu se dogodila.

Likovi nigdje u knjizi nisu opisani detaljno i autor se nigdje ne bavi isključivo njihovim opisima. Prvenstveno je orijentiran na događaje koji se nižu od samog početka kada se čitatelj već u uvodu romana našao u samoj radnji. kroz sve te događaje, autor je na neki način opisao i likove, tj. pomogao nam da shvatimo njihov karakter. Tako tijekom čitanja ni sami nismo svjesni koliko zapravo saznajemo o likovima. Jer svaki događaj, svaka pustolovina, donosi nam neku novu osobinu, vrlinu ili manu lika.

Vrsta djela: pustolovni roman

Vrijeme radnje: sredinom 19. stoljeća

Mjesto radnje: St. Petersburg, gradić na obali Mississippija

Tema djela: pustolovine dječaka Toma i  njegovih prijatelja

Ideja djela: nepodopštine su nekada i korisne, ako dolaze iz dobrih namjera

Kratak sadržaj

Pustolovine Toma Sawyera pisac je smjestio u sredinu 19. stoljeća, u malo mjesto St. Petersburg koji se nalazi na obali rijeke Mississippi. Glavni lik ovog romana je dječak po imenu Tom Sawyer. On živi s tetkom Polly i mlađim bratom Sidom.

Tom je vragolasti dječak koji često izvodi nepodopštine te se to već može vidjeti na početku romana. Pisac nam opisuje radnju u kojoj se Tom sakrio u smočnici i krade pekmez iako mu je teta zabranila da ga jede. Tom je lukav pa se vrlo uspješno izvlači iz situacije, ali tako da bježi na kupanje, a ne u školu.

Teta ga je radi toga sljedeći dan, u subotu, stavila u kaznu te mora okrečiti cijelu dvorišnu ogradu. No, Toma ništa ne može sputati niti zaustaviti u naumu da se izvuče. On svoje prijatelje uvjeri kako je krečenje jako zabavno te oni sav posao odrade umjesto njega i još mu i plate za to. Kada je posao bio gotov, teta Polly je bila jako iznenađena i nije mogla vjerovati da je Tom tako brzo i dobro uspio sve to obojiti. Za nagradu ga pušta da se ode igrati i daje mu jabuku.

Tom provodi vrijeme igrajući se sa svojim prijateljem Joe Harperom te u tom trenu ugleda predivu djevojčicu imenom Becky Thatcher. Tom se zaljubi u nju na prvi pogled.

U nedjelju Tom mora prisustvovati misi i to odjeven u svečanu odjeću, lijepo odijelo i svečane cipele. Tomu se nikako nije sviđao ovakav izgled koji ga je s jedne strane sputavao. Na ulazu u crkvu dobivale su se ceduljice s obzirom na to koliko je tko poznavao Sveto Pismo. Tom je zamijenio svoj zarađen novac s ceduljicama i tako dobio svoj primjerak Biblije.

U ponedjeljak je trebalo poći u školu, no, Tomu se to baš i nije dalo pa je odlučio glumiti da je bolestan. Ipak, teta prepoznaje njegovu glumu pa se Tom mora zaputiti u školu. Putem je sreo sina pijanice koji dane provodi ne radeći ništa jer ne ide u školu. Njegovo ime je Huckleberry Finn. Njih dvoje se tada dogovore da će se naći navečer i ići na groblje.

Pošto se Tom zapričao s Huckom, zakasnio je u školu. Učiteljica ga odluči kazniti i to tako da mora sjediti s djevojčicom u klupi. Srećom po Toma, radi se o djevojčici Becky u koju je Tom zaljubljen. On joj odmah iskaže svoje osjećaje i želi da se zaruče. Becky odmah pristaje, no kada saznaje da je Tom već bio zaručen s drugom djevojčicom, rasplače se i prekida zaruke.

Navečer se Tom sastaje s Huckom i po dogovoru odlaze njih dvojica na groblje. Ali ni sami nisu slutili da će tamo vidjeti pravo ubojstvo. Naime, došlo je do svađe i tučnjave između Muffa Pottera koji je bio pijan, kriminalca Crvenog Joea i doktora Robinsona. Crveni Joe je nožem upiknuo doktora, a u tom trenu dječaci od straha pobjegnu i kažu jedan drugome da neće nikada nikome ovo reći.

Informacija o ubojstvu na groblju brzo se proširila mjestom. No, kako je nož kojim je ubojstvo počinjeno pripadao Potteru, on je glavi osumnjičenik. Ne pomaže mu ni ubojica Crveni Joe, koji će čak i svjedočiti protiv njega ne bi li još više sebe osigurao. Tomu proradi savjest te ga muče noćne more oko cijelog događaja.

Toma muče brojni problemi, svađa se s tetkom, a tužan je i radi toga što ga je Becky odbila te odluči iz svih tih razloga pobjeći od kuće. Putem sretne prijatelja Joea Harpera koji je i sam odlučio isto te se upućuju u gusarsku avanturu. Pridružuje im se i prijatelj Huck Finn te sva trojica ukradu splav i krenu plovidbu. Plovili su nizvodno rijekom od St. Petersburga sve do Jacksonova otoka.

Iako im se život na otoku činio idealnim i poželjeli su nikad se ne vratiti, kod prijatelja se počela javljati čežnja. Tom ih ipak uvjerava da ostanu na otoku. U isto vrijeme saznali su da mještani pretražuju rijeku i traže ih. Tomu je bilo žao tetke Polly pa se odluči jedne noći kada su njegovi prijatelji spavali, iskrasti te joj ostaviti poruku u kući da je dobro i da je živ. No prilikom posjeta, on zatekne tetku u društvu Joeove majke, Mary – sestrične i Sida kako plačući planiraju pogreb. U taj čas se Tom predomisli.

Kada se vratio prijateljima na otok, iznio im je novi plan. Oni provode dane uživajući u igri, a Huck ih je čak i naučio pušiti. Nakon toga, obuzela ih je slabost i mučnina. Uskoro otok zahvati oluja te su oni primorani potražiti zaklon.

Kako je Tom čuo kada će se održati njihov pogreb, plan im je bio da se tada pojave tamo i sve iznenade. Planirano i učine te razvesele sve prisutne svojim dolaskom.

Kada su se vratili u školu Joe i Tom su bili pravi junaci. Svima su pričali svoje dogodovštine, a zapalili su čak i lule. Jedino se Tom nikako nije mogao pomiriti s Becky. Sve do jedne prilike kada Tom odluči napraviti dobro djelo i na sebe preuzme krivicu oko potrgane stranice dnevnika. Naima, stranicu je potrgala Becky.

Ubrzo je i školskoj godini stigao kraj, a tako je došao i ispit znanja, tj. završni ispit. Na njemu se Tom baš i nije iskazao jer mu se učiti nikada nije dalo. Praznici su počeli, a Becky odlazi iz grada. Tada Tom shvati da će mu biti jako dosadno. Da sve bude još gore, on se razboli.

Počinje suđenje Potteru i Toma ponovo progoni osjećaj krivnje. Odluči se pojaviti u sudnici i razotkriti pravu istinu, tj. da je pravi krivac Crveni Joe. No, on tada bježi.

Tom i Huck odluče poći u potragu na skrivenim blagom u jednoj staroj kući. Tamo susreću i Crvenog Joea i njegovog novog suputnika koji im bježi s pronađenim blagom. Sanduk koji je pun zlata nalazi se u Joeovim rukama, a dječaci ga odluče pratiti kako bi ga se domogli.

Malo nakon ovog događaja, Becky se ponovo vraća u grad. Organizirano je za svu djecu posjet McDougalovoj pećini. Tamo se Becky i Tom izgube pa svi organiziraju njihovu potragu.

Pošto je Huck i dalje pratio zlikovca Joea, on saznaje da će on uskoro napasti udovicu Douglas pa odluči otići na imanje i reći sve vlasniku. Udovicu su spasili no, Joe je ponovo pobjegao. Njegov suputnik se utopio u rijeci.

U isto vrijeme Becky i Tom su već na izmaku snaga u pećini. Pogotovo Becky koja je već skroz klonula. Tom odluči sam otići u potragu za izlazom te na tom putu susreće Crvenog Joea. Joe pobjegne od straha, a Tom pronalazi maleni otvor za izlaz.

Iako su se obitelj i mještani već oprostili od Toma i Becky, oni se vraćaju živi i zdravi.

Sudac Thatcher je naredio da se zatvori ulaz u špilju kako se ovakve stvari više ne bi događale. To nije bila dobra vijest za Crvenog Joea koji je ostao zarobljen u špilji te je od gladi umro.

Tom i Huck u tajnosti odlaze u špilju i tamo pronalaze sanduk pun zlata. Njega je tamo bio sakrio Crveni Joe. Njih dvojica su sada bogati, ali to im ništa ne znači. Huck ima novi dom, živi kod udovice Douglas. No, za njih je idealan život pustolovina i već jedva čekaju kada će se otisnuti na sljedeću.

Likovi: Tom Sawyer, Huckleberry Finn, tetka Polly, Becky Thatcher, Joe Harper, Sid, Mary, Crveni Joe, Muff Potter, doktor Robinson, udovica Douglas…

Analiza likova

Tom Sawyer – nestašni, dosjetljivi dječak koji je uvijek imao kreativne ideje za nove pustolovine i probleme. Mladenačko srce koje je izazivalo nevolje samo da bi mu bilo zanimljivije u životu, a nije bio ni pretjerano lud za knjigom.

Huckleberry Finn – dječak koji je bio jedan od Tomovih najboljih prijatelja, skitnica i sirotan koji nije imao nadzora nad sobom, koji je skromno živio i spavao u bačvama

Tetka Polly – dobrodušna Tomova tetka koja brine o njemu. Jednostavna je i draga, a u njoj se često prelama ljubav prema Tomu i potreba da ga nauči lijepom ponašanju.

Becky Thacher – lijepa djevojčica u koju je Tom zaljubljen kao i ona u njega. No, njihova ljubav proći će brojne prepreke, od suza, ljubomore i patnje.

Joe Harper – Tomov je jako dobar prijatelj, zajedno provode dane igrajući se. Bit će Tomov suputnik u bijegu od kuće, ljut zbog toga što ga je majka kaznila za nešto što nije počinio. No, ubrzo će mu jako nedostajati dom.

Sid – Tomov mlađi polubrat. Za razliku od Toma, on je pristojan i uglađen. Jedva čeka kada može Tomu nešto smjestiti i tako ga dovesti u nepriliku. Zato se često Tom posluži i svojim šakama da bi ga urazumio.

Mary – Tomova sestrična. Uvijek je tu za druge, želi pomoći. Pristojna i dobro odgojena.

Crveni Joe – kriminalac i ubojica. Njega pokreće velika mržnja i predstavlja za Toma i Hucka veliku opasnost.

Muff Potter – pijanac i velika naivčina. Njegov karakter najviše dolazi do izražaja kada lažno svjedoči. Da nije bilo Toma, Crveni Joe bi ga odveo na vješala.

Doktor Robinson – ugledan mladi liječnik, svi ga cijene zbog toga što dobro obavlja svoj posao. No, greška se događa kada odluči unajmiti Muffa i Crvenog Joea da mu iskopaju mrtvo tijelo na groblju da bi radio medicinska istraživanja.

Udovica Douglas – dobrodušna i plemenita žena koja jako voli djecu. Na kraju je posvojila Hucka.

Gospodin Jones – susjed udovice Douglas, inače Velšanin. Kada mu Huck kaže da će udovicu napasti Crveni Joe, on ne čeka niti trenutka i odluči joj pomoći.

Sudac Thathcer – sudac, jedan od najcjenjenijih ljudi u gradu. Beckyin otac.

Amy Lawrence – bila je Tomova “zaručnica”, sve dok Tom nije ugledao Becky i zaljubio se na prvi pogled.

Gospodin Dobbins – seoski učitelj. Htio je biti liječnik, ali to mu nije uspjelo. Zato se često iskaljuje na djeci liječeći svoje komplekse ili utapa tugu u alkoholu.

Biografija: Mark Twain

Mark Twain ili Samuel Langhorne Clemens (pravo ime) poznati je američki književnik i humorist koji je svojim djelima postao poznat i cijenjen među svim generacijama. Rodio se 30. studenog 1835. godine u mjestu Florida kao šesto od sedmero djece.

Pošto nije bio baš uzorit učenik, već je u dvanaestoj godini odlučio prekinuti školovanje. Radio je različite poslove. Svoj je radni vijek započeo kao tiskar, a neko je vrijeme radio i kao kormilar na jednom od parobroda na rijeci Mississippi. Nakon toga bio je i kopač zlata te novinar pa izdavač i na kraju je svoj radni vijek završio kao književnik i predavač.

Nije mogao biti dugo na istom mjestu i stalno se selio. Tako je i započeo novinarsku karijeru.

Nakon što je neko vrijeme sudjelovao kao dragovoljac u građanskom ratu, odlučio se za posao izvjestitelja gdje je počeo objavljivati djela pod imenom Mark Twain.

Smatra se kako je velik broj najboljih djela napisao tijekom osamdesetih godina 19. stoljeća. Od njegovih djela treba izdvojiti:”Kraljević i prosjak”, “Život na Mississippiju”, “Tajanstveni stranac”, “Doživljaji Toma Sawyera”, “Pustolovine Huckleberryja Finna”, “Naivčine u inozemstvu”

U svim svojim djelima zadržao je vedri duh te je poznat po humorističnim romanima. Promiče slobodu, prava na jednakost te je izrazito dobro prikazao život američkog društva iako nije imao osnovnog obrazovanja.

Umro je 21. travnja 1910. godine u Stormfieldu.

Autor: M.L.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>