Tražite savršen poklon za Božić? Nabavite električni bicikl!

Šest osoba traži autora

“Šest likova traži autora” jedno je od najpoznatijih djela Luigi Pirandella. Drama je slojevit prikaz građanske obitelji i ljubavnog trokuta koji stvara komplicirane odnose. Postoji veza koja drži obitelj na okupu, iako se neki njeni članovi tome pokušavaju oduprijeti.

Šest likova pojavljuje se u kazališnoj dvorani i prekidaju probu Glumaca. Nakon prvotne nevjerice, Redatelj prihvaća zahtjev Likova za uprizorenjem njihove drame. Likovi su gotovo kaotični, svatko pokušava objasniti i obraniti svoju stranu i ulogu u priči. Otac i Pastorka dominiraju u navigaciji pripovijesti njihove obiteljske drame. Nakon nekoliko prekidanja i izbjegavanja svađe među članovima obitelji, Redatelj ih uspije navesti da krenu s insceniranjem događaja. Njihova drama počinje u trenutku kada se Majka s djecom vraća u grad nakon smrti drugog muža. Pastorka se potajno bavi prostitucijom kako bi pomogla prehraniti obitelj, a jedna od mušterija bio je Otac, no Majka se pojavljuje te tako uspijevaju izbjeći dodatnu obiteljsku tragediju.

Na zahtjeve Oca, Majka napušta njega i svog dvogodišnjeg sina i odlazi s drugim muškarcem. Otac dovodi Majku i njeno troje djece kod sebe u kuću i tada se događa prava tragedija. Dok je Majka pokušavala navesti sina da je posluša i čuje njenu stranu priče, Djevojčica se utopi u bazenu dok je pokušavala uhvatiti patku.

U isto to vrijeme, iza stabala skrivao se Dječak s revolverom u ruci. Drama završava prikazom te posljednje tragedije i pucnjem revolvera. Nakon prvotnog šoka Redatelj sve to odbacuje kao fikciju i nezadovoljan potrošenim danom šalje glumce kući. Na pozornici ostaju Otac, Sin i Majka poput utvara, a Pastorka smijući se gotovo histerično istrči iz dvorane.

Mjesto radnje: pozornica

Kratak sadržaj

Što se tiče teme djela, radnja se vrti oko pada i sloma jedne obitelji. Ona je složena zbog strukture drame, koja je slojevita.

Na početku drame vidi se pozornica, a na njoj se odvija proba Pirandellijeve komedije. Vidi se prisutnost glumaca i osoblja pa se tako na pozornici primjećuju Prvi glumac, Drugi glumac, Direktor drame, Šaptač i još neki drugi, a probu prekida šest osoba. Svih tih šest osoba članovi su iste obitelji, a kažu da su došli s ciljem kako bi našli autora koji bi ispričao priču njihove obitelji.

Njihov život je druga radnja, tj. stvarnost. Imena šestero ljudi, kao i imena osoba koje se trenutno nalaze na pozornici su samo simbolična. Tako su došli Otac, Majka, Sin, Dječak, Djevojčica, Pastorka. Glumci su pristali na izvođenje priče ove obitelji, a priču pričaju uglavnom Pastorka i Otac.

Priča ide ovako. Otac je odlučio napustiti majku kako bi je prepustio tajniku. Majka i tajnik dobivaju čak troje djece. Odnosi u obitelji nisu idealni, jako su napeti i odišu neprijateljstvom među pojedinim članovima. Pastorka nikako ne može suzbiti mržnju koju osjeća prema Sinu i Dječaku, Sin ne može nikako podnijeti majku. Otac djeluje kao da je skroz nezainteresiran za obitelj, no on tvrdi da je oduvijek volio i djecu i majku.

Drugi čin radnje započinje kada na scenu dolazi Madame Pace na poziv drugih članova obitelji. Ona je vlasnica krojačkog salona u kojem počinje raditi Majka nakon smrti njezinog tajnika. No, iako prividno majka teško radi u tom salonu kako bi obitelj imala što za jesti, krojački salon je u biti javna kuća. U njemu se Pastorka prostituira i u biti je ona bila glavni izvor prihoda za cijelu obitelj.

Vrhunac ove tragične priče dogodio se kada Otac ništa ne sluteći odlazi u krojački salon (javnu kuću) kako bi pronašao djevojku s kojom bi se proveo. Odabire djevojku koja je Pastorka te s njom odlazi u sobu nakon što je platio. Daljnji čin Pastorke i Oca prekida Majčin krik.

Kasnije se vraća Majci i prihvaća ih u kuću gdje su živjeli on i njegov Sin. Situacija postaje nepodnošljiva.

U trećem činu Majka se želi malo više baviti odgojem Sina kako bi se on udobrovoljio i zavolio je. Jako je zaokupljena njime pa u to vrijeme ne može toliko brinuti i paziti na ostalu djecu. Tako dolazi do novih tragedija.

Sin se zatvara u tišinu, Djevojčica se utopi, a Dječak se upuca revolverom. Glumici pokušavaju glumiti njihovu dramu, ali ne uspijeva im. Na pozornici se pojavljuje madame Pace koja ubrzo nakon toga odlazi. Kad se začuje revolver svi pobjegnu i pokus se završava.

Likovi: Otac, Majka, madame Pace, Dječak, Djevojčica, ravnatelj, prvak, prvakinja, ostali glumci, majstor pozornice, šaptač, scenski radnici i rekviziter

Analiza likova

Otac ima oko pedeset godina, gustih brčića, blijed, plavih očiju, slatkorječiv, s grubim i oštrim rečenicama. Majka je osoba kojoj je pogled uvijek spušten, uvijek je odjevena u crninu, a lice joj je boje poput voska.

Pastorka od osamnaest godina, lijepa, ali isto tako i bestidna. Isto nosi crninu, ali istovremeno pokazuje prijezir prema izgubljenom držanju mlađeg brata. Sin ima dvadeset i dvije godine i gotovo uvijek pokazuje prijezir prema ocu te ravnodušnost prema majci.

Dječak od četrnaest godina je isto u crnini, a djevojčica od četiri godine odjevena je u bijelo.

Madame Pace je velika i debela žena koja u jednoj ruci ima pernatu lepezu, a u drugoj zapaljenu cigaretu.

Biografija: Luigi Pirandello

Luigi Pirandello (1867.-1936.) talijanski je dramatičar, romanopisac i književnik, a 1934. godine je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Rodio se na Siciliji, a Fakultet pohađa na Siciliji pa u Bonnu. Nakon što je obranio znanstveni rad i postao doktorom znanosti talijanskog jezika iz područja dijalektologije vraća se iz Njemačke u Rim te se polako uključuje u književni život.

Upoznaje se s radom talijanskih naturalista te se osjeća njihov utjecaj u njegovim ranim stvaralačkim djelima. Prvo je pisao poeziju, a njegove prve objavljene zbirke pjesama nosile su naziv “Veselo zlo” i “Uskrs zemlje”.

Nakon toga počinje objavljivati novele i romane, a vrhunac njegovog književnog stvaranja završava dramama. Tako je prva njegova objavljena novela “ljubavi bez ljubavi”, te slijede “Rajnske elegije”. Njegov prvi roman bio je “Izopćena”, a nakon toga objavljene su mu zbirke ” Šale smrti i života” te “Kad sam bio lud”.

Iako su mu i poslovni i privatni život obilježile nedaće, on je cijelo to vrijeme proveo pišući. Tako je najveću pozornost dobio njegov roman “Pokojni Matija Pascal” kojeg je napisao u teškim godinama. Za vrijeme njegova stvaranja, psihički mu je oboljela supruga, a malo prije toga propao je cijeli obiteljski kapital.

Nakon toga slijede djela “Stari i mladi”, “Snimamo”, “Netko, nitko i sto tisuća” te neke od zbirki pripovijetki.

Ipak, najviše je bio poznat po pisanju drama. Objavio je čak 44 drame, a među svima se ističu “Tako je (ako vam se čini)”, “Šest lica traži autora”, “Henrik IV”.

Autor: A.I. i M.L.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>