Nabavite najbolji električni bicikl!

Tri medvjeda i gitara

Priča “Tri medvjeda i gitara” govori nam o obitelji medvjeda i o tome koliko je bitno da obitelj bude složna. Medvjed Bruno imao je tri sina, od kojih je svaki bio različit po vještinama, ali sva tri su ista po tome što su brižna, radišna i vole svoju obitelj. Tata Bruno sva tri sina jednako je volio.

Zbog njihove međusobne brige jedan za drugoga i sloge u lijepim, ali i ružnim trenucima, ova obitelj živjela je sretno i zadovoljno. Svatko od njih imao je podršku u svojoj obitelji.

Kratak sadržaj

Tata Bruno je sa sinovima Berom koji je bio najmlađi, zatim srednjim sinom Mrgudom i najstarijim Bukalom živio u Bukovoj šumi.

Iako je tata Bruno u mladosti bio jako spretan i snažan, ipak je u starosti trebao pomoć svojih sinova. Medvjed Bukalo se bavio ribolovom i uvijek je donosio dovoljno ribe za cijelu obitelj. Medvjed Mrgud je pak bio vješt u prikupljanju meda za cijelu obitelj.

Bero nije sakupljao med, niti je lovio ribe. On je samo uživao u prirodi. I jedino što je donosio kući je bilo cvijeće i priče o ljepotama po putu.

Jednog dana Bukalo se u lovu na ribe ozljedio. Učinilo mu se da je vidio ribu te ju je pokušao kandžama dohvatiti, ali to je bio kamen. Obitelji se vratio bez riba za večeru.

Nedugo nakon toga, Mrgud je išao po med i slučajno stao na tanku grančicu koja je pukla pod njegovom težinom. Uzbudio je pčele koje su se naljutile i izbole ga pa se i on vratio kući bez meda.

Braća su bila nesretna što ne mogu nositi hranu obitelji. Čekajući da se obojica oporave, vrijeme su kratili šetajući kroz šumu.

Jednog dana su u šetnji naišli na gitaru koju su uzeli i odnijeli kući pokazati ocu. Otac im je objasnio da je to glazbalo koje proizvodi prekrasne zvukove. Braća su odlučila isprobati sviranje, ali zvuk koji je dolazio nije bio baš lijep. Otac im je pokušao objasiti da se instrument svira srcem i zvuk koji nastaje dolazi s ljubavlju.

I Bero se odlučio svirati gitaru. Počeli su svirati iz srca i iz gitare su potekli divni zvukovi. Dolazile su im brojne životinje kako bi slušali tu divnu glazbu.

Sve životinje koje su ih slušale su se potrudile i prikupile im ribe na rijeci, nakon toga i med jer su čule da medvjedi nemaju hrane.

Bero je uživao u svom poslu, ostale životinje u glazbi koju proizvodi, a sam je bio posebno ponosan što je svojim radom sada i on mogao prehraniti obitelj.

Obitelj medvjeda je bila složna u svemu i bili su jako marljivi. Međusobno su si pomagali, brinuli jedni o drugima kada su bili u nevolji. Bili su složna obitelj.

Svaki sin je imao svoje vrline i mane, svaki od njih je bio poseban, no tata ih je sve jednako volio. Sve ih je krasila divna osobina kao što su briga i marljivost, a bili su spretni i vješti u različitim stvarima. Zato su živjeli dugo u slozi i sreći.

Osim brige jedni o drugima, uživali su u zajedničkim trenucima, veselili se, slušali Beru i njegove zgode sa gitarom.

Analiza likova:

Medvjed Bruno – Glava obitelji koji je bio dobar otac i sve je sinove jako volio. Svoje sinove je lijepo odgojio i imao njihovo veliko poštovanje do zadnjeg dana

Bero – bio je najmlađi medvjed od svoje braće. On nije bio vješt u sakupljanu hrane, ali bio je jako dobar i plemenit i cijela obitelj ga je jako voljela. Divio se svemu lijepom u prirodi i uvijek bi se vraćao iz nje svojoj obitelji s divnim pričama. Za njega je zvuk prirpde bio najljepša glazba. Zbog svoje maštovitosti i osjećajnosti, uveseljavao je sve životinje predivnim sviranjem gitare.

Bukalo – bavio se ribolovom jer je bio naspretniji u tome. Kao najstariji brat bio je brižan jer je brinuo da uvijek bude dovoljno ribe na stolu. Najteže mu je bilo kad se ozljedio pa nije mogao u ribolov da nahrani obitelj.

Mrgud – on je prikuplao med za obitelj. On je bio srednji sin te je isto bio brižan kao i ostatak obitelji. Također, bio je jako tužan kada su ga pčele izbole jer se neko vrijeme nije mogao brinuti za obitelj.

Biografija: Ljudevit Bauer

Rođen je 1941. godine u Sisku. Književnik, urednik i prevoditelj.

Školovao se u Zagrebu i Pragu. U Zagrebu je diplommirao slavistiku. Radio je kao učitelj u Zagrebu, Londonu i Washingtonu. Na Radio Zagreb je objavio svoje prvo prozno djelo još pedesetih godina. 1973. njegova prva tiskana priča dobiva Politikinu nagradu.

Osim proza, pisao je djela za odrasle i djecu.

Njegova najznačajnija objavljena djela su: “Parnjača Columbina”, “Poliglot i pas”, “Tri medvjeda i gitara”. Zatim romani: “Trik”, “Kronika porodice Weber”, “Trag u travi”, “Biserje za Karolinu”.

Bio je višestruko nagrađivan za književna djela, a vodi i Školu kreativnog pisanja.

Autor: S.G.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>