Nabavite najbolji električni bicikl!

Trojica u Trnju

Radnja ove priče odvija se u zagrebačkom naselju Dugave. Govori o tri dječaka imenima Braco, Hrvoje i Tut koji vrijeme vole provoditi igrajući se u napuštenoj baraci.

Ta baraka je imala dvije prostorije. U jednoj od njih, dječaci su držali Bracin pištolj sa kuglicama sačme. Dječaci su se redovito tamo sastajali, a napravili su i svoj zaštitni znak – na vratima barake su iscrtali krug preko kojeg su bile dvije prekrižene crte. Bili su sretni što druga djeca još nisu otkrili ovaj napušteni prostor.

Baraka je bila zarasla visokom travom i trnjem. Malo dalje su se nalazile garaže, autobusna stanica pa i potok te nekoliko vrba.

Dječaci su svoje slobodno vrijeme provodili oko barake. Jednog dana po Hrvoja je došao tata takozvani „Rista“ i naredio mu da pođe u Trnje nahraniti bakinu mačku i psa. Hrvoje je prije nego se doselio u Dugave, živio u Trnju. Zato je volio ići kod bake u posjetu jer je tamo imao puno poznanika i prijatelja.

Velike simpatije je gajio prema svojoj vršnjakinji Bibi koja se bavila baletom, a glumila je i u Tv seriji. Hrvoje je u Trnju imao i prijatelja Solarića koji se bavio uzgojem golubova i zečeva.

Baka je otišla na terapiju u toplice pa je Hrvoje odmah poslušao tatu i krenuo nahraniti bakine ljubimce. Njegovi prijatelji Tut i Braco su pošli kući.

Hrvoje je oko 7 popodne otišao u Trnje. Kako se već spustio mrak, a Hrvoja nije bilo kod kuće, tata se zabrinuo i otišao kod Brace. Braco, Tut i Hrvoje su živjeli u istom ulazu. Braco i posebice mama su se zabrinuli da je Hrvoje nestao. Nisu htjeli odmah paničariti, no vrijeme je izmicalo pa je zabrinuta mama nazvala sve bolnice, vatrogasce i policiju. Svi su se aktivirali, dječaci su otišli čekati Hrvoja na autobusnu stanicu, a tata ga je tražio autom.

Na stanici su dječaci naišli na Cvika. Zanimalo ga je gdje je Hrvoje jer mu je obećao razviti neke slike jer se Hrvoje bavio fotografijom. No dječaci mu nisu htjeli reći da je nestao.

Te noći dječaci su prespavali u Hrvojevoj sobi. Majka je bila jako uplašena. Prije nego su pošli spavati, policajac je došao uzeti sve podatke koji bi mogli pomoći potrazi.

Sljedeće jutro u novinama se pojavila vijest o pljački banke u Trnju koja se baš poklapala s vremenom Hrvojevog nestanka.

Dječaci su odlučili otići u Trnje i sami potražiti Hrvoja. Vidjeli su oplačkanu banku i zaključanu bakinu kuću. Od susjede su saznali da je susjed Solarić imao srčani udar, a susjed Valent i Hrvoje su ga odvezli u bolnicu na Šalati.

Dječaci su odlučili i dalje tražiti dokaze oko Solarićeve kuće. Primjetili su da je kuća otključana i odlučili ući unutra. Na kuhinjskom stolu su uočili nešto neobično. Crtež muškarca pored kojeg je bio krug s dvije prekrižene crte, njihov zaštitni znak. Dječaci su znali da poruka dolazi od Hrvoja.

Braco i Tut su otišli u bolnicu kako bi saznali neke informacije o Hrvoju. Doktor im je rekao da je Hrvoje bio tamo u posjeti Solariću te da mora otkriti nešto veoma bitno. Biba je dječacima potvrdila da je i ona vidjela Hrvoja oko sedam popodne. Dječaci su posumnjali da je Hrvoje u opasnosti ako je vidio pljačkaše banke.

Dječaci su ponovo otišli do bakine i Solarićeve kuće. Na ogradi su primjetili ponovo krug s dvije prekrižene crte. Time su zaključilo da se Hrvoje negdje krije, ali im daje tragove koje treba razotkriti.

Kod bake su uspjeli pronaći ključ od kuće koji se nalazio u teglici od cvijeća te su ušli unutra. Pretražili su kuću i na tavanu su našli ležaj te pretpostavili da je se tu Hrvoje skrivao. Kasnije su u poštanskom sandučiću pronašli još jedan crtež muškarca, imao je ožiljak na bradi. Pored crteža je pisao da ga slijede te da ima tetovažu zmije na lijevoj podlaktici.

Dječaci su išli ponovo razgovarati sa susjedom koja im je rekla da je čovjek s brkovima tražio Hrvoja. Pokazali su joj sliku i ona je ustvrdila da bi to mogao biti taj muškarac.

U trenutku prije nego su ušli u tramvaj, dječaci su primjetili sumnjivu osobu koja gleda u bakinu kuću. Dječaci su ga odlučili slijediti. Muškarac je sjeo u auto i uputio se prema Novom Zagrebu. Dječaci su pronašli fićo od susjeda Valenta i bacili se u potragu.

Slijedili su ga preko Mosta slobode, išli do Zapruđa te ponovo prema Trnju, no sumnjivac im je u tom trenutku pobjegao.

Sumnjivac je pobjegao, a dječaci su se razočarano vratili busom u Dugave. Kod kuće su im roditelji rekli da se Hrvoje javio i obavijestio ih da mora pričuvati djecu od susjeda Solarića. Dječaci su ispričali svoju teoriju o nestanku Hrvoja no nitko im nije vjerovao jer im je Hrvoje rekao da se nije mogao javiti prije jer nije mogao doći do telefona.

Kontaktirali su ponovo doktora Peterlića koji im je prenio Hrvojevu poruku da ne vjeruju ovo što je ispričao roditeljima.

Dječaci su se iskrali do barake. Kad su došli tamo primjetili su da je netko u baraci. Malo su se pritajili i vidjeli da muškarac sa tetoviranom podlakticom izlazi od tamo.

Dječaci su odlučili da je napametnije otići u policiju na Remetincu i sve im ispričati. Tamo su ugledali fotorobota od pljačkaša banke koji je bio vrlo sličan crtežu koji im je Hrvoje ostavio. Policajci su uzeli njihove iskaze i zamolili ih da budu pažljivi.

Dječaci su odlučili još malo istražiti što je taj čovjek radio u baraci. Baraka je osim prostorije u kojoj su skrivali pištolj, imala i jednu koja je bila zaključana lokotom. Odlučili su provaliti u nju. Kada su otvorili vrata ugledali su torbu punu novčanica. Dok su se oni prepirali tko će ostati čuvati stvari, a tko obavijestiti sve, pojavljuje se Hrvoje na vratima.

Ispričao im je što mu se dogodilo, da su bila dva pljačkaša i upletenosti susjeda Cvika. Nedugo nakon toga i Cvik se pojavljuje na vratima.

Cvik je izvadio nož i posjeo ih sve u kut. Prestravljeni dječaci nisu bili ni svjesni što im se događa, a tada se pojavio i čovjek sa istetoviranom zmijom. Obojica su zaključili da je nabolje zavezati dječake i zatvoriti ih u baraku.

U trenutku bijega, policajci su ih uhvatili u zasjedu. Dječake je oslobodila Biba koja je policajcima otkrila Hrvojeve upute.

Hrvoje se htio sakriti u baraku od Cvika i sasvim slučajno otkrio čemu služi baraka skrivajući se od tetoviranog muškarca.

Na kraju romana, svi su, uključujući i novinare, završili u Hrvojevom stanu kako bi proslavili.

Analiza likova

Hrvoje – dječak iz Dugava koji živi na trećem katu stambene zgrade sa svojim roditeljima. Nosi naočale. Njegov je odnos s ocem prijateljski pa ga zove i Rista (Stari). Iako su poput prijatelja, Hrvoje jako poštuje tatu i sluša ga. Voli svoj stari kvart – Trnje i tamo često odlazi. Najviše priča o djevojčici Bibi, a njegovi prijatelji iz toga zaključuju da je on zaljubljen u nju. Jako se lijepo sprijateljio i sa starim Solarićem kojeg često posjećuje i brine za njega kada završi u bolnici. Iz toga vidimo koliko je plemenit. Hrabar je, uporan, inteligentan i jako snalažljiv.

Braco – živi također u Dugavama, u istoj zgradi kao i Hrvoje, na petom katu. Živi s majkom i sestrom. Ne spominje često oca jer se otac rastao od majke, odselio i ponovo oženio. Pošto nije naviknuo živjeti uz oca, ne zna koja je njegova uloga i smatra da oni samo smetaju. Pokazao se kao pravi vođa i prijatelj, jako je pametan. Prepoznatljiv je po kukastom nosu koji mu se namreška kada razmišlja ili kada je uzbuđen. Prema Tutu, koji je najmlađi, ponaša se zaštitnički, kao stariji brat. Često se nadmudruju, svađaju, ali se i jako vole.

Tut – najmlađi od trojice dječaka i najviše voli pričati. Konstantno radi sklekove da bi ojačao mišiće i više od ičega voli trenirati. Jako je dobar prijatelj, Bracu slijedi u svim akcijama iako se često boji, no prijatelj je tu da ga ohrabruje. Radoznao je i stalno nešto ispituje. Braco ga od milja zove “bebac”.

Biografija: Pavao Pavličić

Pavao Pavličić – romanopisac, pripovjedač, književni povjesničar, scenarist i esejist. Rodio se 1946. godine u Vukovaru. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, a danas tamo radi kao profesor.

Ovaj izuzetni pisac ističe se po brojnim djelima, više od 40 knjiga, a ponajviše po kriminalističkim romanima. Od njegovih djela najpoznatiji su “Stroj za maglu”, “Plava ruža” i “Umjetni orao”.

Kao i mnogi pisci, njegova djela su također povezana rodnim gradom u kojima opisuje svoje odrastanje, školovanje i Domovinski rat. Te opise je prikazao kroz djela “Vukovarske razglednice”, “Šapudl”, “Dunav”, “Vodič po Vukovaru”.

Još neka poznata djela su “Rupa na nebu”, “Slobodni pad”, “Zaborav”, “Pokora”, “Večernji akt”

Od romana za djecu možemo izdvojiti romane “Zeleni tigar”, “Petlja”, “Mjesto u srcu”, “Lopovska uspavanka” i “Trojica u Trnju” po kojem je snimljen i film.

Autor: S.G.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>