Nabavite najbolji električni bicikl!

Zov divljine

“Zov divljine” američkog autora Jacka Londona dirljiva je priča o prijateljstvu čovjeka i psa. Čitatelj s nestrpljenjem čita svaki sljedeći redak ove čitke i uzbudljive novele. Glavni lik je pas Buck, a iz priče saznajemo da je on živio u sunčanoj Kaliforniji prije nego što je otet. Nakon otmice nastavio je život na Aljasci gdje je iskusio teške uvjete dok nije upoznao Johna. John se o brinuo o njemu i pritom nije očekivao ništa zauzvrat.

Novela ima nekoliko pouka, a autor nam želi prenijeti da nikada ne smijemo gubiti nadu i klonuti duhom. U trenucima kada nam je najteže, moramo se oduprijeti boli jer u protivnom bi mogli biti najveći gubitnici. Kroz život ćemo naići na brojne situacije, a mi se na najbolji način moramo prilagoditi postojećoj. Oni koji su fizički, ali i psihički najjači, imat će velike šanse da se iz svih situacija izvuku lako i neokrznuto.

Radnja priče smještena je u 19. stoljeće u vrijeme zlatne groznice u SAD-u. Tada su mnogi zbog siromaštva bili primorani sreću i blagostanje potražiti na Sjeveru. Kroz život jednog psa koji je prisilno morao živjeti na Aljasci, a u konačnici se vratio i divljini, autor je s čitateljima podijelio svoja razmišljanja o napretku i civilizaciji.

Kratak sadržaj

Buck je bio pas koji je živio lagodnim životom. Provodio je dane uživajući u velikoj kući u sunčanoj dolini imenom Santa Clara u Kaliforniji. Njegov život je bio miran i radostan. Kuća u kojoj je živio imala je ime Miller, po sucu. Bila je uvučena od ceste, a velike krošnje drveća koje su je okruživale, skrivale su je od pogleda. Na velikom imanju, pas Buck je bio glavni čuvar. Njegova zadaća je bila da brani svoje ljude i on je u tom poslu uživao. Imao je dugu, gustu dlaku, bio je velik i snažan.

Kuća je imala sluge koji su se brinuli za obitelj Miller. Jednoga dana, jedan od sluga je htio brzo zaraditi novac pa je zarobio Bucka i prodao ga nekom nepoznatom čovjeku. On je Bucka odlučio odvesti što dalje i ponovo ga prodati pa je tako Bucka završio na hladnoj Aljasci kod Francoisa, službenika vlade. Francois je bio zadužen za prijevoz pošte na Aljasci.

Za Bucka je život na hladnoj Aljasci bila velika promjena. Prije toga nikada nije vidio snijeg, a sada je svjedočio ogromnom količinom snijega i velikom hladnoćom. Dane je provodio uglavnom na otvorenom, vukući saonice, a društvo su mu pravili ostali psi.

Iako mu je bilo vrlo teško, Buck se želio iskazati te je uskoro zbog pokazane velike hrabrosti zadobio mjesto vođe. Bio ja glavni na začetku saonica.

Novi život natjerao je Bucka i na nove uvjete, ali i na nove lekcije koje je pritom naučio. Prva lekcija koju je Buck naučio bila je da se nikada ne smije prepustiti očaju i pasti jer ako se to dogodi bit će uništen.

Vrijeme je prolazilo, a Buck je uskoro dobio i nove gospodare, Hal, Charlesa i Mercedes. I oni su imali saonice, ali manjkalo im je iskustva sa zapregom. Osim toga, imali su jako loš karakter i nisu željeli slušati druge. S vremenom su imali sve manje pasa jer se o njima nisu uopće brinuli i mučili su ih. Od svih nabrojanih, posebno se isticao Hal koji se nije lijepo ophodio prema psima.

Zaprega se jednoga dana stigla do Johnove kolibe. Psi su bili na izmaku snaga, a posebice Buck koji je sada već klonuo i duhom. Pretrpio je do tada brojne udarce toljagom, a sada više nije htio ustati.

Johnu je bilo jako teško gledati Bucka kako pati i odlučio je nešto poduzeti. Suprotstavio se Halu s namjerom da ga prestane mučiti. Ali Hal je odjednom izvadio nož i navalio na Johna. Nakon što su se jedno vrijeme borili, John se uspio suprotstaviti Halu izbivši mu nož.

Hal se pomirio s time da je izgubio i Buck je ostao uz Johna. Prije nego što se zaprega uputila dalje, John im je naglasio da je led sada već tanak i da je rizično putovati dalje preko rijeke. No, Hal se na to oglušio i nakon što je led probijen, Hal se sa psima utopio u rijeci.

John je nježno pogledao Bucka i utješio ga, a Buck ga je zauzvrat liznuo po ruci. Buck je bio sretan što će živjeti s Johnom. Odmah je znao da će postati veliki prijatelji.

I tako je i bilo. Buck je kod Johna imao najbolji tretman, kupao ga je, mazio i čuvao, a pas mu je vraćao dvostruko. Osjećao je prema Johnu veliku ljubav i bio mu je neizmjerno odan. Jednom prilikom Buck je Johna spasio iz rijeke, a zahvaljujući njemu zaradio je i 1600 dolara.

John je uložio novac u pribor za kopanje zlata. Smatrao je da mora novac uložiti korisno, a u realizaciji su mu pomogli prijatelji. Nakon toga, zajedno su otišli u divljinu u potragu za zlatom. Kada su pronašli zlato, sjeli i odmorili, a Buck je odjednom osjetio kako ga vuče divljina. Osjetio je nemir i neku silu koja ga je vukla u dubinu šume. Unutarnji nagon ga je udaljavao od Johna iako ga je jako volio.

U dubini šume Buck je susreo vuka, a osjetio je i snažan nagon za lov pa je ulovio losa. U to vrijeme kada je Buck odlutao u dubinu šume, John se borio protiv Indijanaca koji su ga napali i ubili. Buck se vratio do svog gospodara, a kada je vidio što se dogodilo, napao je Indijance i oni su pobjegli. Ali Johnu više nije bilo spasa. Buck je bio jako tužan sada kada je ostao potpuno sam.

Na jezeru se pojavio čopor vukova, a nakon završene borbe Buck im se pridružio. Tako se vratio prirodi i svojim korijenima i ponovo je bio slobodan.

Nakon toga, među ljudima je godinama kolala legenda kako su lovci na jezero viđali velikog psa. Dolazio je često do kolibe i tugovao, a poslije se vraćao u divljinu šume.

Likovi: Buck, Francois, Hal, Charles, Mercedes, John…

Biografija: Jack London

Jack London rodio se 1876. godine u San Franciscu. Njegovo pravo bilo je John Griffith London. Bio je američki književnik, a poseban po tome što nikada nije završio školu, već je bio samouk.

U mladosti se bavio raznim poslovima pa je tako radio kao mornar, raznosač leda, a bio je čak i tragač za zlatom. Velika strast bila su mu putovanja.

Proučavao je Marxa, Darwina i Nietzschea i maštao je o revoluciji. Radio je i kao ratni dopisnik za vrijeme rusko – japanskog rata.

Nakon što je obolio od skorbuta, vratio se u Oakland. Umro je 1916. godine u Glen Ellenu.

Po prirodi je uvijek bio buntovan, bio je snažna ličnost i nikada se nije mirio s okolnosti u kojima je živio. Pokušavao ih je savladati snagom volje i borbom do samoga kraja.

Pisao je novele, pripovijetke i romane, a objavio je i 50 knjiga.

Njegova najpoznatija djela su: “Morski vuk”, “Bijeli očnjak”, “Mjesečeva dolina”, “Ljudi s dna”, “Željezna peta”, “Vukov sin” i mnogi drugi.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>