Nabavite najbolji električni bicikl!

Zvižduk s Bukovca

“Zvižduk s Bukovca” zanimljiva je knjiga koja nam prikazuje uzbudljive dogodovštine dječaka koji trenutno pohađaju peti razred. Ona govori o njihovom veselom djetinjstvu koji su provodili u zagrebačkom kvartu Bukovcu.

Vrsta djela: roman za djecu

Vrijeme radnje: kraj školske godine, nakon Drugog svjetskog rata

Mjesto radnje: Zagreb – kvart Bukovac

Kratak sadržaj

Dječaci Truli, Giza, Kanta, Bimbo i Rolo pravo su društvu s Bukovca. Dane provode igrajući se i družeći se, a svi zajedno pohađaju i peti razred osnovne škole.

Giza je bio pravi ban, Truli je imao nevjerojatnu sposobnost zviždanja, bio je poput pravog umjetnika, ali se zato nije baš iskazao u sportovima u kojima je bio jako loš. Kao što i samo ime kaže, Dugi je bio jako mršav i visok, a Bimbo njegova suprotnost – debeo i nizak dječak. Rolo je stalno mucao i bio je nizak i mršave građe, a identičan mu je bio Kanta, osim što nije mucao.

Mjesto nalaženja ovim dječacima uvijek je bilo neposredno prije križanja Gornjeg Bukovca. Obično su se tamo nalazili kada bi se zaputili na igranje, a često su provodili slobodno vrijeme igrajući nogomet. Tako je bilo i tog dana kada im je u posjetu stigao trgovac Špoljarić. On je bio vlasnik trgovine i bio je izrazito debeo. Zastao je da bi objasnio dječacima kako će pravilno ispucati loptu.

Namjestio je loptu i taman je htio uzeti zalet i zapucati kada je netko od dječaka bacio kamenčić na loptu. Trgovac je bio time smeten i promašio je loptu prilikom pucanja. Da bi stvar bila još gora, pao je na tlo. Tom prilikom dječaci su se osvetili trgovcu jer je povećavao račune u svojoj trgovini kako bi se obogatio na kupcima.

No, ovo nije bio jedini okršaj koji su dječaci imali s trgovcem. Bilo je tu mnogo anegdota.

Gizova obitelj sastojala se od njegovih roditelja i sestara Branke i Ivke. Majka i otac često su se svađali, a isto je bilo i jednom prigodom kada ih je posjetio trgovac. Tada im je on ispričao kako vjeruje da je Giza ukrao bombone iz njegove trgovine. No, Gizov otac mu je odmah rekao da će krivca morati potražiti na nekom drugom mjestu jer Giza nikada ništa nije ukrao.

Gizov razrednik je bio stari i dobri gospodin Vjekoslav Deščak. On je djecu podučavao svim mudrostima te im je govorio kako moraju sve znati pa tako i zviždati. Jednoga dana i sam se okušao u tome. Zazviždao je pravim umjetničkim zviždukom koji se začuo daleko iz školskog dvorišta.

Likovi: dječaci Truli, Giza, Kanta, Bimbo i Rolo, trgovac, Gizovi roditelji, razrednik Vjekoslav Deščak

Analiza likova

Dječaci – veselo društvo koje dane provodi u igri i zabavi, baš poput svih dječaka njihove dobi. Svi su isto godište i pohađaju peti razred. Domišljati su, maštoviti i veliki borci za pravdu. Hrabri su i znatiželjni, uvijek žele naučiti nešto novo. Iako se svaki od njih razlikuje po vanjštini u duši su svi plemeniti i dobrodušni.

Biografija: Zvonimir Milčec

Zvonimir Milčec je književnik i poznati novinar. Rodio se 3.rujna 1938. godine u Zagrebu, gdje je završio i škole.

Cijeli svoj radni vijek radio je kao profesionalni novinar, obavljajući poslove reportera, kolumnista, urednika izdanja i pomoćnika glavnog urednika u Večernjem listu, a bio je i glavni urednik dvotjednika “Zagrebački trg”.

Za svoj rad mnogo je puta nagrađivan. Dobio je novinarsku nagradu za životno djelo “Otokar Keršovani” 2009. godine.

Osim toga dobio je i brojne književne nagrade: nagradu “Grigor Vitez” 1976. godine i “Mlado pokoljenje” 1977. godine i “Nagradu grada Zagreba” 1994. godine.

Većina njegovih knjiga izlazila mu je u ponovljenim izdanjima. Njegova djela prevedena su na ruski, poljski, engleski, njemački jezik. Neke od knjiga poslužile su i kao predlošci za kratke filmove, dokumentarne i televizijske dokumentarne serije.

Cjelokupni rad, kako književni, tako i novinarski, vezan je uz njegov rodni Zagreb. Rekorder je u objavljenim kolumnama o Zagrebu u velikom broju novina.

Autor: M.L.

Komentiraj

*

Pitanja za ponavljanje >>